Podle Státního zdravotního ústavu v Praze se tyto řasy objevují v chladnějším období a obecně je jejich výskyt spojován s čistějšími rezervoáry.

„Případy zdravotních potíží po koupání ve vodě s výskytem zlativek nejsou známy. Nicméně nadšení otužilci mohou pozorovat na kůži slabý slizký povlak, případně mohou identifikovat zápach po rybině,“ sdělila ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Jarmila Petříčková.

„Vzhledem k doporučené době strávené v chladné vodě do tří minut a k obecnému doporučení, že otužování je vhodné pro zdravé jedince a naopak není doporučováno osobám s kardiovaskulárními problémy a pacientům trpícím vysokým krevním tlakem, hodnotíme riziko zdravotních potíží jako nízké,“ upřesnila.

7. ročník tradičního memoriálu Jáchyma z Hradce proběhl v sobotu 7. ledna.
Lesní koupaliště v Liberci přivítalo otužilce. Uctili památku Jáchyma z Hradce

Při opakované návštěvě přírodního koupaliště už nebyla oranžová barva příliš zřetelná. Důvodem mohla být silná vrstva ledu, nebo přesun kolonie zlativek do nižších vrstev vodní nádrže. Hygienici během kontroly narazili i na jednoho z otužilců, který si musel nejdříve v zamrzlé hladině prorazit otvor.

„Dnes jsem tady sám. Kamarádi, se kterými sem obvykle chodím, zvolili na základě zkušenosti z minulého týdne jinou lokalitu. Bývá nás tu někdy i deset. Voda tentokrát nemá žádné nepříjemné vlastnosti, ani dno se nezdá být slizké. Jsem spokojený,“ svěřil se Jirka, který se na Lesní koupaliště chodí pravidelně otužovat od loňského podzimu.

Mezi otužilci se oblíbenosti těší Vesecký rybník, jablonecká přehrada, řeka Jizera v Semilech, koupaliště v Dubici v České Lípě a vodní nádrž Naděje u Cvikova. „Oblíbený bývá i liberecká přehrada, která je však v současné době vypuštěná,“ dodala mluvčí krajské hygieny Zuzana Balašová.