Tu město muselo reklamovat kvůli nedůsledně provedenému vyspárování. „Lesní koupaliště fungovat bude, až to stavební firma dokončí,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Šolc.

Práce ale poměrně zkomplikoval květnový přívalový déšť. „Po potoce k nám připlulo všechno možné – bláto, větve, dokonce i ryby, které jsme museli přenášet,“ popsal Jiří Bliml, ředitel Městských lesů, které mají koupaliště ve správě.

Po dešti zůstala na dně silná vrstva bahna, kterou tento týden začali odstraňovat dobrovolní hasiči z Krásné Studánky. Teprve po vyčištění se bude moci dno vyspárovat. „Byli bychom rádi, kdyby se to stihlo do začátku prázdnin. Záleží na rychlosti firmy a také na klimatických podmínkách, za deště pracovat nemohou,“ uvedl Bliml.

Instalace vodojemu v Ohrazenicích.
FOTO: Turnovsko bude mít lepší vodu, kraj další rozhlednu

Někteří lidé se na sociálních sítích podivovali, proč se s pracemi nezačalo už dříve. „To nebylo možné, je nutné dodržet určitou teplotu, kdy je možné nanášet hydrofobní hmotu,“ vysvětlil Bliml.

Obnovené lesní koupaliště otevřelo po letech chátrání teprve vloni v létě. První sezonu provozu ale provázel nedostatek vody, za což mohlo kromě prosakující vany také velké sucho. V letošním roce už by měl dostatku vody napomoci nový vrt.

„Vrt se bude dělat v části, kde je ohniště. Není to ale tak, že by vrt napájel koupaliště ze sta procent, půjde jen o doplňkový zdroj,“ poukázal Bliml. Hlavním zdrojem vody je tak i nadále Jizerský potok, na kterém koupaliště leží.

Nové vedení radnice se už před časem nechalo slyšet, že zatím v areálu neplánuje žádné další větší investice, které zvažovalo vedení minulé. I letos tak budou návštěvníci muset využít provizorní chemické toalety.

Ilustrační foto
TIP NA VÍKEND: V Liberci se bude slavit slunovrat

Aktuálně ale probíhá výběrové řízení na provozovatele zdejšího stánku s občerstvením. Ten by měl být znám už dnes. Je možné, že se následně areál veřejnosti otevře, koupat se zde zatím nepůjde, lidé si tu ale budou moci dát alespoň pivo.

Areál, který se nachází uprostřed lesa v Lidových sadech, vznikl v roce 1935. Lidem koupaliště sloužilo do roku 2001, posléze zpustlo a zarostlo náletovými dřevinami. Vloni pak dokončili jeho obnovu za více než sedm milionů korun. Koupaliště slouží veřejnosti zdarma.