Místo, kde by se filmařům dobře natáčel horor. Tak to nyní vypadá v části harcovského lesa, jenž se rozprostírá mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.
„Je to tady strašidelné, nechtěl bych tudy jít v noci," řekl Deníku desetiletý Marek, který se byl v lese projít se svou babičkou. Původně se chtěli podívat jen na nedávno revitalizovanou cestu vedoucí podél tamní naučné stezky. Nová pěšina je ale zavedla až k vykáceným stromům v rozbahněném terénu.

Je to legální

„Jedná se o klasickou mýtní těžbu podél cesty nad malou vodní elektrárnou v Lukášově směrem k Buku. Stromy v místě už dosáhly určitého stáří a byly určeny k vykácení smluvním partnerem, přičemž další a ještě rozsáhlejší kácení přímo Lesy ČR je naplánováno i nad cestou," vysvětlil lesní správce Michal Hovorka za Lesy ČR.
Pily Lesů ČR se následně zaříznou do buků a smrků. Nad cestou padne celkem 587 metrů krychlových dřeva na ploše 86 arů.

POKUD VYRAZÍTE V NEJBLIŽŠÍCH TÝDNECH DO HARCOVSKÉHO LESA, připravte se na to, že  některá jeho místa procházejí mýtní těžbou. Na kolech tudy projedou jen ti neodvážnější cyklisté. Cesty jsou rozbahněné a plné klád i větví.

„Část lesa se omladí přirozenou cestu a část vykácených stromů nahradíme mladými stromky, na omlazení máme dva roky," upřesnil Hovorka.
V Harcově se bude kácet do konce července, přičemž dřevo nad cestou už je prodané, byť ještě stromy stojí. Zájemce ho vydražil v elektronické aukci, Lesy ČR se postarají o vykácení a nový nabyvatel si stromy sám odveze a prodá nebo využije podle svého uvážení.

Kvalitnější kulatina je dobrá například na stavbu, z méně kvalitního dřeva se vyrábějí dřevotřískové desky, vláknina je zase vhodná do papírny.
„Do aukce se mohl přihlásit kdokoliv. Cenu, za kterou se dřevo prodalo, vám neřeknu, abych nevyzradil obchodní tajemství," dodal Hovorka.
Ochránci přírody nevidí takováto rozsáhlá kácení v chráněných krajinných oblastech (CHKO), kam harcovský les spadá, rádi.

„Samozřejmě víme, že se s lesem musí pracovat, ale velkoplošné kácení se nám nelíbí. A v tomto případě už se o velkou plochu jedná," sdělil Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Podle Petrovského není dobré, když v lese vznikají kvůli těžbě holiny. „Lesníci by měli vybírat po kusech. Po větším kácení se totiž les otevře a je pak náchylnější na vítr, může docházet k polomům. Rovněž je ohrožená zvěř," doplnil Petrovský.

Harcovský les spadá pod Chráněnou krajinnou oblast Jizerské hory. Ta byla vyhlášena v roce 1968 a rozkládá se na ploše o výměře 368 kilometrů čtverečních. Lesnatost území je 73 % (269 km2). Nejnižší bod CHKO (325 m n.m.) leží u Raspenavy, nejvyšší horou české části Jizerských hor je Smrk (1124 m n.m.). Před příchodem člověka bylo pohoří kryto bučinami a smíšenými lesy skládajícími se z buků, smrků a jedlí. V dnešních porostech například téměř chybí jedle.