V květnu už ale bude dokončena první etapa a do lázní budou moci postupně začít proudit první hosté.

„Zdrželo nás několik věcí, především zajištění potřebných financí, neboť evropské dotace kryjí jen 60 procent nákladů. Zbytek platíme ze svého,“ uvedl Marek Kuthan, vedoucí projektu ze společnosti Dům pohody. „K tomu se objevily také stavební komplikace. Až v průběhu budování lázní jsme zjistili, že podloží není takové, jaké jsme předpokládali. Je tam samý jíl,“ doplnil s tím, že druhou etapu společnost plánuje dokončit do jara roku 2013.

Rekreační areál se rozkládá v těsném sousedství hotelu a restaurace Zámeček na rozloze pěti hektarů. Jeho součástí budou termální lázně, celoroční venkovní bazén, amfiteátr či jízdárna.

Podle autorů projektu by neměly lázně v budoucnu trpět nezájmem klientů.

Naopak budou těžit ze své výhodné polohy blízko čtyřproudové silnice, vedoucí do Německa a Polska.

„Lidé tu najdou wellnes, bazén, masáže nebo turecké lázně,“ uvedl Marek Kuthan. „Je tu železitá voda. Budeme ji ohřívat, protože podzemní vrt by stál tolik, že by se nám investice nikdy nevrátila,“ doplnil Marek Kuthan.

K ubytování hostů bude sloužit rekonstruovaný Zámeček a nedaleká vila.

lázně chrastava vizualizace

Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) vysvětlil, že se celý projekt za více než 200 milionů korun obešel bez investic města. Chrastava pouze investorům prodala pozemek, na němž lázně vyrůstají.

„Věřím, že se lázně stanou turistickou atrakcí. Chrastava bude mít další zajímavost, magnet, který by mohl přitáhnout i návštěvníky z větších vzdáleností,“ zdůraznil starosta Michael Canov. „Podle mých informací by měly být navíc lázně finančně dostupné také pro obyvatele Chrastavy,“ dodal.