Ten může způsobit člověku vážné zdravotní komplikace a v krajním případě i smrt. „Proto je tu povinnost každé ulovené zvíře laboratorně testovat. U uloveného divočáka odebere myslivec kus bránice, kterou pošle na laboratorní rozbor. Do té doby je maso pro něho nepoužitelné. Celý proces trvá nějaké tři až čtyři dny," popsal mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Josef Pubal.
Svalovec v České republice zabíjel naposledy v roce 1954, kdy ve Smrdově u Pacova onemocnělo jedenáct lidí. Pro tři z nich znamenalo pozření masa z nakaženého divočáka smrt.
Larva dozrává ve střevě hostitele
„Po snědení larvy dozrávají ve střevech a pak se dostávají do celého těla. Následuje horečka a třes. V krajním případě vše může skončit i smrtí," popsal Deníku Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.
Po delší době se teď svalovec objevil v České republice. Vyšší riziko onemocnění ale podle odborníků hrozí na dovolené.
Mějte se na pozoru i při dovolené
„Takovéto riziko hrozí hlavně třeba na Balkáně, kde nebývá maso příliš upraveno. Určitě v takovém případě zbystřete a dobře si rozmyslete, jestli to chcete jíst. Je to opomíjená věc, se kterou se musí počítat," doplnil Josef Duben. Samotného svalovce lze zahubit dvěma způsoby. Parazit nepřežije jak vysoké, tak nízké teploty.
„Pokud je maso asi tři týdny v mrazáku, neměl by svalovec přežít, podobně jako při půlhodinovém pečení v troubě," potvrdil mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty. Svalovce nejčastěji nepřenáší prasata, ale potkani. V těle pak dospívají dva až šest dní