Liberecká primátorka, ředitel nemocnice a někdejší krajský radní byli obviněni z toho, že v červnu loňského roku jakožto členové dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec schválili vyplácení odměn uvolněným členům zastupitelstva, kteří v dozorčí radě seděli. Státní zástupce nechtěl věc komentovat do chvíle, než rozhodnutí o zastavení stíhání doputuje ke všem zúčastněným. Je však pravděpodobné, že došel k závěru, že stanovení odměn automaticky neznamená jejich výplatu tomu, komu nenáleží.

Primátorka: Kauza mě poškodila

„Od začátku to byl jeden velký nesmysl. Schválila jsem pouze vzor smluv, kde nebyla napsána žádná jména. Ta se tam doplnila až potom, takže nenesu žádnou vinu," řekla Deníku primátorka Liberce Martina Rosenbergová.

Kauza jí podle jejích slov poškodila před krajskými volbami, kde kandidovala. Bránit se ale nehodlá, stejně jako nechce jako náhradnice nastoupit do krajského zastupitelstva, kde se jí před několika dny uvolnilo místo po odstoupivších ex-radních Seppovi, Petráčkovi a Bursovi.

„Nechci sedět v krajském zastupitelstvu s lidmi jako je pan Korytář. Upřímně je mi líto Starostů, ale mně jeho přítomnost stačí na radnici. Celá kauza ve mně zanechala stíny na duši a nechci se k ní už vracet," podotkla primátorka.

Podobně mluvil i Zdeněk Bursa, někdejší radní pro ekonomiku. I on byl mezi obviněnými, na rozdíl od primátorky ale čelí společně s celou bývalou radou kraje ještě dalšímu obvinění protikorupční policie za podobné vyplácení odměn v českolipské nemocnici a Silnicích LK. I zde se ale dá čekat, že bude obvinění staženo.

Bursa: Budu podávat trestní oznámení

„Oficiálně mi zatím nic nepřišlo. Ale pokud se to potvrdí, sám podám trestní oznámení na ty, kteří to všechno rozpoutali. A všichni vědí, že spekulovat o tom všem začala média," říká Bursa, už pár dní stojící mimo politiku. Pracuje v Českých drahách a nechce se ke kauze vracet.

„Skončilo to pro mě. Jsem teď soukromá fyzická osoba a očekávám, že první se k tomu vyjádří ti, kteří na mě podali trestní oznámení," dodal.

Kauza odměn stažením obvinění Bursy, Rosenbergové a Veselky nekončí. I nadále je obviněno všech 9 členů bývalé krajské rady, včetně dvou manažerů krajské akciové společnosti Silnice LK. že o stejných odměnách v krajských společnostech rozhodli také