Obviněni byli také dva manažeři krajské akciové společnosti Silnice LK. „Celkovou škodu jsme vyčíslili na 850 000 korun," řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Už loni v červnu zahájila policie kvůli podobnému vyplácení odměn v Krajské nemocnici Liberec stíhání liberecké primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD), ředitele nemocnice Jiřího Veselky a tehdejšího krajského radního pro ekonomiku Zdeňka Bursy (ČSSD). V minulých dnech policisté vyšetřování případu ukončili a navrhli podat obžalobu.

Pavel Petráček

Nová kauza se týká neoprávněného odměňování členů dozorčích orgánů akciových společností Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a Silnice LK. Vyplácení odměn uvolněným zastupitelům, kteří kraj v dozorčích radách zastupovali, schválila krajská rada v působnosti valných hromad i přesto, že to bylo v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Odměny za práci v dozorčích orgánech se pohybovaly od 10 000 do 45 000 korun. Třeba Bursa měl za tři roky neoprávněně vyinkasovat více než 300 000 korun.

Ne všichni radní ale odměny pobírali. Ve Školním statku Frýdlant žádné peníze nebral například bývalý krajský radní pro zemědělství Podzimek. Peníze nebrala ani bývalá náměstkyně hejtmana Vajnerová. „Myslím si, že je to nemorální. Když dostává někdo výplatu jako uvolněný radní, tak už by neměl brát za svou práci další peníze," poznamenala.

Kdo půjde k soudu

I v novém případě je stíhán Zdeněk Bursa a také jeho straničtí kolegové z ČSSD a členové rady bývalý hejtman Stanislav Eichler, Radek Cikl, Pavel Novák, Pavel Petráček, Jaroslav Podzimek, Vít Příkaský, Martin Sepp a Lidie Vajnerová (SOS). Obžalobě čelí také manažeři společnosti Silnice LK Jan Bergler a Petr Šén.