Když jsem loni po Vánocích vezla do útulku v Krásném Lese nadílku pro psy a kočky od čtenářů Deníku, netušila jsem, s jakým bláznivým nápadem pojedu zpět do redakce. Majitelka útulku Kateřina Vojáčková se během mé návštěvy svěřila, že potřebuje nové auto pro odchyty, ale chybí finance. Psy miluji, sama už jsem adoptovala dvě velké obludy a charitu mám v krvi. Není tedy divu, že se mi v hlavě zrodil neotřelý plán.

S vychovanými němými tvory se společně postavíme před objektiv profesionálního fotografa. Fotky následně zkusíme vydražit hlavně na internetu. Katka měla za úkol nechat vyrobit tílka a trička 
s logem útulku. Vše vypadalo tak snadně…

„Jak se blížil termín focení, začala jsem být pěkně nervózní, jsem obyčejná ženská, která si je vědoma svých nedostatků, a mám někde pózovat jako nějaká modelka? Kdo je zvědavý na to, aby si kupoval fotky se mnou," děsila se Vojáčková.

Obyčejná ženská se špíčky jsem já taky, ale fotografové 
a photoshop umí zázraky, tak proč to nezkusit. Když už nic jiného, budeme mít aspoň krásnou vzpomínku na akci, která vypukla minulý týden ve čtvrtek brzy ráno u kadeřnice a kosmetičky. Daly jsme jim zabrat, ale po dvou hodinách jsme odjížděly do ateliéru s pocitem, že nám to opravdu sluší. Cítily jsme se jako ženy.

Originální projekt Netradiční akce by měla útulku Azyl Pes Krásný Les vynést část peněz na zánovní auto. To stávající je totiž před rozpadnutím a pracovníci útulku už se s ním bojí jezdit. Majitelka útulku pro tento účel rovněž vypsala sbírku a zavedla transparentní účet. Na něm je v současné době necelých 9 000 korun. Na auto je ale potřeba 190 000 korun.

Do ateliéru jsme dorazily se čtyřmi (stresem rozjívenými) psy a na majiteli prostor bylo už po chvíli znát, že asi trochu lituje, když nám ateliér pronajal. Všude chlupy, odér, který není každému příjemný. „Úklid slintanců a chlupů mi pak zabral půl hodiny, pořádně jsem vyvětral. Se zvířaty moc nepracuju. Stačí mi koordinovat lidi, kterým se jen tak tak podaří nakroutit se 
a zatvářit podle mých představ. U zvířeny bych byl nešťastný," řekl Martin Koubek, majitel ateliéru a jablonecký fotograf, jenž tentokrát vystupoval jen v roli „podržsvětla".

Fotoaparátu se chopil Jirka Zuzánek, který nelehkou výzvu přijal. „Byla to pro mě zajímavá zkušenost. Složité to rozhodně bylo, a to na čas. Než se to vše sesynchronizuje, než pejsek i model dostanou ten správný výraz. Ve volné přírodě člověk často odchází s prázdnou kartou bez fotografií, tady si to dovolit nemůžeme, protože ateliér stojí peníze," okomentoval netradiční focení Jiří Zuzánek.

Mladý fotograf má psy rád a v ateliéru mu jich prý bylo trochu líto. Chvílemi se po nich totiž chtělo nemožné. „Naopak fajn byla spousta věcí. Jsem rád. že jsem poznal redaktorku Romču Proškovou, která si na závěr focení vlezla do klece a asistent Martin na ní předváděl scénku z policejní akademie (viz. spodní foto)," dodal Zuzánek.
Fotky se v nejbližších dnech objeví na internetu i s pravidly k zakoupení. „Budu vděčná za každou korunu. Útulek je zkrátka závislý na dobročinnosti," uzavřela Vojáčková.