"Jsem moc rád, že po loňském roce, kdy muselo kvůli covidu proběhnout vyhlášení online, se nám podařilo se zase sejít osobně," řekl Deníku starosta Kunratic Milan Götz.

Celkem do Kunratic doputovaly džemy a marmelády z 56 míst v České republice i zahraničí. Organizátoři dostali 386 vzorků, které soutěžily v několika kategoriích podle hlavní ingredience. Kromě jahodové, rybízové nebo citrusové marmelády, nebyla ani letos nouze o marmelády z exotického ovoce nebo netradičních kombinací.

Cvičení českých a polských hasičů na zámku Frýdlant
Hořící komnata a zranění turisté. Na zámku Frýdlant měli hasiči taktické cvičení

Návštěvníci, kteří v sobotu 6. listopadu dorazili do Kunratic, měli možnost ochutnat také slaninovou, okurkovou nebo kopřivovou marmeládu. Každý z nich měl tři hlasy, kterými mohl podpořit svého favorita v ceně veřejnosti. "Jsme tady poprvé a musím říct, že některé vzorky jsou opravdu bizarní. Třeba okurková marmeláda mi absolutně nechutnala, ale jsem rád, že jsem ji ochutnal. Mimo to jsem zkusil spoustu vynikajících marmelád. Myslím si, že Jamparáda je super akce. Příští rok zkusím štěstí a přihlásím se taky," řekl Deníku Jaroslav Podzimek.

Všechny vítězné marmelády a džemy naleznou zájemci na www.jamparada.cz. Tradiční cenu Marmeládové město získal sousední Frýdlant, odkud do soutěže doputovalo nejvíce vzorků.