Do soutěže se zapojilo 30 lidí a to nejen místních nebo ze sousedních vesnic, ale vzorky dorazily třeba i z Opavska. Rozděleny byly do osmi kategorií. V každé pětičlenná odborná porota vybírala tři nejlepší. Hned ve dvou kategoriích uspěla Jaroslava Veselá z Kunratic. „Byla jsem překvapená už při první ceně, druhou jsem nečekala už vůbec. A to jsem se ani nechtěla přihlásit, přemluvila mě vnučka," říká Veselá.

Stejně jako ostatní ocenění si i ona odnesla skleněnou plastiku z dílny sklárny Spiderglass v sousedních Heřmanicích a za prvenství také originální šperk z téže dílny.

Mezi marmeládami a džemy, které se v soutěži objevily, byly tradiční, jako jahodové, hruškové nebo rybízové, ale i exotické. Třeba z hroznového vína nebo grapefruitu. Dorazily i vzorky s rumem.

Při víkendovém vyhlášení byla navíc k ochutnání mimo soutěž třeba pravá australská marmeláda z maracuji.

Angreštovo malinový džem

Potřeba je kilo ovoce. Poměr zvolte podle své chuti. Soutěžní vzorek obsahoval 80 dkg angreštu a 20 dkg malin. Vše očistěte, rozvařte a propasírujte. 35 dkg cukru smíchejte s želírovacím přípravkem v poměru 2:1. Smíchejte s ovocem a 2-3 minuty vařte. Směsí plňte nahřáté sklenice, které po zavíčkování na 5 minut postavte dnem vzhůru.