Rada Kraje v předešlých dnech navrhla odměnu (odstupné) ve výši 290 000 korun včetně odvodů pro odvolanou náměstkyni pro zdravotnictví Zuzanu Kocumovou (Změna). Prý na ni má nárok z lidského hlediska.

„Snažili jsme se najít soulad mezi zákonem o obcích a zákonem o krajích. Zákon o obcích říká, že uvolněný radní, který byl odvolán, má nárok na odměnu, a to po dobu tří měsíců od odvolání. Zákon o krajích tuto odměnu nepovažuje za nárokovou, pouze říká, že vyplacena být může, ale nemusí. My jsme se rozhodli, že ji vyplatíme," vysvětlil před časem krajský ekonomický náměstek Marek Pieter (SLK).

Zuzana Kocumová si odměnu nezaslouží. Pochybila odborně, ale i lidsky. Její chování v době, kdy vykonávala funkci náměstkyně pro zdravotnictví bylo od počátku zarážející. František Pešek (KSČM), krajský zast.

Odměnu pro Kocumovou mají dnes odhlasovat krajští zastupitelé. Jenže, komunisté přicházejí s protinávrhem. Podle nich je přece nelogické, aby dostala odstupné, když byla odvolána pro pochybení a neschopnost.

„Kocumová si odměnu nezaslouží. Ve své funkci pochybila odborně i lidsky. Dlouhodobě jsme na to upozorňovali a navrhovali její odvolání už dříve. Na zastupitelstvu proto v úterý podáme protinávrh, se kterým jsme už v pondělí seznámili ostatní zastupitelské kluby. Navrhujeme, aby se zmiňovaná částka přesměrovala do resortu zdravotnictví," uvedl pro Deník krajský zastupitel a předseda zastupitelského klubu František Pešek (KSČM).

Komunisté Kocumové vytýkají hlavně absenci dokumentu „Koncepce krajského zdravotnictví".

„Za dva roky dokázala předložit pouze jakousi inventarizaci, ve které například konstatovala, že krajská nemocnice má tu šedesát lůžek, tu osmdesát lůžek a hodlá je zachovat nebo hodlá pět lůžek pustit," zmínil Pešek.

„Absolutně tam chybí segment ohledně privátních ordinací. Objevují se tam věci, kdy Kraj chce sahat na něco, na co ze zákona nedosáhne. To se týká například vyjednávání s pojišťovnami, které se v nejbližších dvou až čtyřech letech nezmění ve smyslu, že by Kraj určoval a pojišťovny se tím řídily," poukázal poslanec a bývalý ředitel ZZS LK Stanislav Mackovík (KSČM).

Kocumová vnímá protinávrh komunistů jako odplatu. „Vzpomeňme, kolik peněz se promrhalo v době, kdy záchranku vedl Stanislav Mackovík. Já jsem tomu zamezila, peníze přestaly proudit tam, kam komunisté chtěli, a to se jim nelíbí," tvrdí Kocumová, jež prý má čisté svědomí.

„Dokázala jsem díky výměně managementů zefektivnit chod akciových i příspěvkových krajských organizací. Odměna, kterou budou v úterý zastupitelé schvalovat, není nijak závratná, když srovnám, kolik času a energie jsem vedení resortu zdravotnictví na Kraji věnovala," dodala Kocumová.

Po nové práci se podle svých slov začne politička poohlížet až po Novém roce.