Z objezdu totiž stejně nemůžete sjet na jinou silnici, než na tu, po které jste přijeli.

„Kruhový objezd je nepřehledný a úzký. Přijde mi celkem zbytečný. Viděl jsem, jak na něm autobusy a kamiony zápasí s místem, když se nemůžou vměstnat do prudké zatáčky při výjezdu,“ potvrdil motorkář Kristian Kopecký z Liberce, který kruhový objezd zdolává často. „Osobně jsem tam zažil už tři bouračky, z toho jeden Fiat skončil v příkopu. Dvě nehody se přitom staly normálně na suchu,“ dodal.

V mlze není vůbec vidět

Jeho slova potvrdili i další motoristé. Je podle nich chybou, že objezd leží ve svahu a z Liberce k němu vede prudký sjezd z kopce. Jakmile to začne trochu klouzat, řidiči mají co dělat, aby stačili před kruhovým objezdem zabrzdit.

Navíc objezd není osvětlený. Když v údolí leží mlha, není jej vidět a řidič ani nepozná, kde končí asfalt a začíná půda s trávou.

„Kdo cestu nezná, špatně se orientuje a může skončit mimo silnici. Odbočka na Frýdlant je navíc moc prudká, špatně se vytáčí. Jsem bývalý řidič z povolání, ale smyk jsem tady dostal i já. Od Liberce se to nedá moc ubrzdit,“ podotkl Jiří Malý z Mníšku. „Kruhový objezd je nedořešený. Pomohlo by určitě, kdyby byl aspoň osvětlený,“ doplnil.

Podle dopravních policistů zde v poslední době žádné vážnější problémy hlášené nebyly. „Objezd je pořád staveništěm. Zatím nebyl zkolaudovaný,“ řekla tisková mluvčí krajského policejního ředitelství Vlasta Suchánková. „Dopravní nehody z tohoto místa žádné hlášené nemáme,“ zdůraznila.

Objezd je zatím v provizorním stavu

Motoristé však nemusejí ke každé kolizi na silnici volat dopravní policisty. Pokud škoda nepřesáhne 100 tisíc korun anebo nedojde k poškození majetku třetí osoby, případně dopravního značení, nehodu řidiči hlásit nemusí.

„Objezd je zatím v provizorním stavu. Dokončíme jej, až bude hotová přeložka Stráž nad Nisou Krásná Studánka. To by mělo být ještě letos,“ vysvětlil šéf liberecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček. „Výtluky, co se tady už objevily, opravíme a postavíme další dopravní značky. Objezd ještě čekají stavební a vegetační úpravy, aby byl vidět z větší dálky,“ řekl.

Provozu by podle motoristů pomohlo, kdyby zde stála dopravní značka s upozorněním, že jedou přes staveniště.

Kruhový objezd je součástí stavby silnice I/13, nazvané Stráž nad Nisou, Krásná Studánka. Projekt je financován z dotací Evropské unie, operačního programu Doprava. Přináší obchvat obci Stráž nad Nisou a části města Liberec Krásné Studánce. Náklady na stavbu dosahují výše 900 milionů korun.