„Stává se, že někteří lidé nálezy zatají, prodají, a ty pak končí v soukromých sbírkách. Porušují zákon a kraje i stát přicházejí o cenné kulturní dědictví. Odměnu nálezcům navrhujeme vždy a také v tomto případě se tak stalo. Důvodem je, abychom motivovali další nálezce k odevzdání budoucích nálezů,“ vysvětlila krajská radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová. Hodnotu drobné plastiky z pálené hlíny určil soudní znalec na 40 tisíc korun, poctivá nálezkyně obdrží od kraje dvacet procent, tedy osm tisíc korun.

Umělecké dílo představuje sošku malého Ježíška bez šatů, který drží v levé ruce kouli neboli sféru, jež symbolizuje svrchovanou moc. Sošce chybí spodní část od půli stehen. Podle soudního znalce pochází z 2. poloviny, respektive konce 15. století.

Chata na Smědavě.
Ikonu Jizerek nahradí wellness hotel. Začalo bourání chaty na Smědavě

Žena na plastiku narazila letos na jaře při okopávání zahrady. Po nálezu sošky byl kontaktován archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský i soudní znalec se specializací na umělecká díla Ľubomír Turčan. „Soška je podle zákona o státní památkové péči majetkem Libereckého kraje a bude následně předána do sbírek Severočeského muzea v Liberci, které je krajskou příspěvkovou organizací,“ doplnila Vinklátová.