Jedná se o mladé, jeden a půl roku staré sourozence. „Naší snahou je získat další nepříbuzné jedince a vytvořit chovné páry. Gekon modrý je totiž druh, jehož početnost ve volné přírodě vlivem člověka rapidně klesá a jeho přežití na naší planetě tak může záležet právě na úspěšném a především koordinovaném chovu v lidské péči,“ podotkla zooložka Petra Hnidová. V České republice tento druh zvířat chová pouze Zoo Plzeň.

Gekon modrý, samička.Gekon modrý, samička.Zdroj: Zoo LiberecVe volné přírodě obývají gekoni modří dvě lokality ve východní Tanzanii, a to chráněné přírodní rezervace Kimboza a Ruvu. Jedná se o malé fragmenty tropického lesa, jejichž rozloha činí přibližně čtyři kilometry čtvereční. „Kromě odlesňování za účelem ilegální těžby dřeva, zlata a drahokamů jsou pro ně hrozbou také pytláci lovící gekony pro prodej převážně evropským a americkým soukromým chovatelům či invazivní šíření nepůvodní dřeviny cedru španělského. Ten z lesa postupně vytlačuje původní pandán, v jehož korunách gekoni modří výlučně žijí,“ osvětlila Hnidová.

Liberecká zoologická zahrada se zapojila do projektu s názvem Kimboza forest gecko project, který usiluje o záchranu gekonů modrých ve volné přírodě. Mezi hlavní aktivity projektu patří především spolupráce s místními komunitami na vytváření proluk proti šíření požárů v lese, pravidelném čištění pralesa od invazivního cedru a v neposlední řadě jsou také financováni strážci, kteří pomáhají zamezit pytlačení v rezervaci. „Důležitou součástí projektu je i vzdělávání a šíření osvěty. Veřejnost může projekt podpořit například nákupem tematických suvenýrů, které pro tyto účely nechala Zoo Liberec vyrobit,“ řekla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Gekon získal své druhové jméno podle zbarvení těla dospělých samců, které je modré s černými pruhy na hrdle. Oproti tomu jsou samice hnědé až olivově zelené. Stejné zbarvení jako samice mají i pohlavně nedospělí nebo podřízení samečci. Dorůstá do velikosti 6 – 8 cm. Jako ostatní ještěři tráví gekoni modří většinu dne prolézáním stromů a vyhledáváním potravy, kterou tvoří zejména drobný hmyz a nektar rostlin. „Našim gekonům obohacuje jídelníček kromě octomilek a drobných cvrčků i malými kousky zralého ovoce nebo dětskou neslazenou přesnídávku v BIO kvalitě,“ doplnila Petra Hnidová. Samci jsou teritoriální a každý z nich si hlídá svůj pandán, který obývá.