„Včera před 2. hodinou se rozšířila zvěst, že hoří židovský kostel v Liberci v Lerchenfendově ulici za pojišťovnou Concordia. V malé chvíli byly ulice kolem kostela zaplněny tisíci diváky. Nehrozilo naprosto žádné nebezpečí, že v případě rozšíření požáru by oheň přeskočil na jiné budovy. Hasiči, vojsko a SA oddíly stáli kolem hořícího kostela, aniž zabraňovali požáru.

V okamžiku, kdy vyšlehly první plameny, byl oheň fotografován nesčetnými fotoaparáty z řad ordnerů a německých důstojníků. V řadách diváků ovšem převládaly výkřiky spokojenosti a posměšné poznámky o židech. Teprve před 2. hodinou přijížděl vůz tažený koňmi, s hasičským žebříkem. Požár se mezitím rozšířil. Počala prohořívat střecha, hořela okna, která byla osvětlena, takže poskytovala hroznou podívanou.

Liberecká synagoga v novorenesančním stylu v 19. století perfektně zapadala do měnícího se centra Liberce. Na její stavbu přispěli lidé z celého Liberce. Osmiboká věž synagogy bývala dominantou.Všichni židé čekali, až požár zachvátí věž nad vchodem kostela. Stalo se tak v půl třetí a přesně ve 2.40 se zřítila kopule, na níž se k nebi tyčila židovská hvězda. Zřícení hvězdy bylo doprovázeno křikem tisíce diváků. … Po zřícení židovské hvězdy se část diváků rozešla, ale během odpoledních hodin a večera se vystřídali u ohně skoro všichni liberečtí Němci, kteří vesměs projevovali uspokojení nad zkázou židovského chrámu, který byl ponechán svému osudu a hořel ještě dlouho do noci.

Shořelo všechno vnitřní zařízení, nebylo vůbec nic vyneseno. Hasiči i ostatní se báli dotknout židovského majetku. Židovský kostel v Liberci, stojící ve středu města, patřil mezi nejvýznamnější budovy svého druhu v Liberci. Byl jednou z nejstarších budov. Škoda způsobená požárem činila několik milionů."
 
Vyšlo dne 12. listopadu v periodiku České Slovo s titulkem Jak hořela synagoga v Liberci.

Přesně tak referovaly noviny před čtyřiasedmdesáti lety o zkáze, kterou do českých měst přinesla tzv. Křišťálová noc protižidovský program, který se odehrál v noci z 9. na 10. listopadu roku 1938 v Německu, Rakousku a Sudetech.

Šlo o odplatu za atentát Žida Herschela Grynszpana na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži Ernsta vom Ratha. O život tehdy mělo přijít kolem devadesáti Židů, na třicet tisíc dalších skončilo v koncentračních táborech.

Během noci byly Nacisty vypáleny desítky židovských synagog. U nás v České Lípě, Jablonci a Liberci. Navždy tak zmizela z povrchu země stavba z roku 1889.

Křišťálová noc ještě víc vyostřila německožidovské vztahy a způsobila mohutnější exodus židovského obyvatelstva z tehdejšího nacistického Německa.

KŘIŠŤÁLOVÁ NOC

Název získala Křišťálová noc podle rozbitých výloh židovských obchodů, které v uvedenou dobu byly také součástí velkého tažení proti Židům. Vypáleny byly desítky synagog, včetně těch v českém pohraničí na územích, která byla několik týdnů před tím Mnichovskou dohodou připojena k Říši.

11. listopadu 1938 v ranních hodinách byla vypálena synagoga postavená v neorenesančním slohu na velmi reprezentativním místě v centru čerstvě přestavěného Liberce v letech 1887-88. Trosky synagogy byly strženy v roce 1939, na jejím místě vzniklo parkoviště.