Změna jízdních řádů od 28. srpna

Od neděle 28. srpna vstupují v platnost změny v jízdních řádech veřejné dopravy. Na městské lince č. 602 ve Frýdlantu bude zrušena zastávka Frýdlant,Větrov,Dlouhá, která fungovala dosud ve zkušebním režimu, ale nebyla cestujícími příliš využívána. Mezi Libercem a Chrastavou začne jezdit ve dnech školního vyučování, tedy od 1. 9., nový zrychlený spoj, a to v 6.40 z Liberce a v 6.55 z Chrastavy. Turisty potěší, že od 28. srpna pojedou také denně autobusy od hotelu Fit-Fun přes centrum na vlakové nádraží v Harrachově, a to v 8, 10, 11, 14, 15 a 16 h. V pracovní dny pak i ve 13 hod.

Připomínky k územnímu plánu

Už jen do 29. srpna lze posílat připomínky k zadání územního plánu Stráže nad Nisou na odbor územního plánování libereckého magistrátu. Plán mimo jiné počítá s přepracováním dopravního napojení lokality Zlatý kopec a to jinak, než jak navrhuje už zhotovená studie. Nové řešení má omezit co nejméně vlastníků nemovitostí a mělo by být i ekonomicky výhodnější. Plán také nepočítá s novými plochami pro individuální rekreaci tedy se zahrádkářskými koloniemi a chatovými osadami. Rovněž se nebudou vymezovat žádné velké rozvojové plochy pro bydlení, využít by se měly především proluky v zástavbě. Plocha pro bydlení u hřbitova bude jen pro rodinné domy.

Ředitelé obhájili své posty

Rada Libereckého kraje vzala na vědomí výsledky konkurzů na místa ředitelů organizací zřizovaných krajem. Konkrétně Domova důchodců Český Dub, Jedličkova ústavu v Liberci a libereckého Apossu, který poskytuje ambulantní a pobytové služby mentálně postiženým. Řízení vyhráli stávající ředitelé. Domov důchodců tak nadále povede Radim Pochop, Jedličkův ústav Vladimír Ptáček a Aposs Ivana Vodrážková. Kvůli transparentnosti byli v komisích i zástupci krajských úřadů sousedních krajů, organizací poskytujících sociální služby, členové Výboru sociálních věcí Zastupitelstva LK a starosta Českého Dubu.

Podvodnice okradla seniora

Další obětí podvodníků se stal 95 letý senior z Turnova. Tomu u dveří zazvonila neznámá žena s tím, že jde provést odečet vody a vyplatit přeplatek. Důchodce ji tak neprozřetelně pustil do bytu a v kuchyni si připravil dvě peněženky. Žena mezitím odešla do sklepa provést údajný odečet z vodoměru, pak přišla do kuchyně s třemi dvoutisícovkami. V nestřeženém okamžiku ale popadla jak obě peněženky, tak i svých šest tisíc. Nešťastný senior tak přišel o své úspory ve výši 175 tisíc korun. Žena byla tmavovlasá, kolem 40 let věku, středně silné postavy. Hrozí jí až 5 let vězení.