Dobrá zpráva pro milovníky rostlin

V liberecké Botanické zahradě právě teď kvetou masožravé rostliny. V místních sklenících začaly vykvétat masožravé špirlice (Sarracenia), které jsou velkokvěté a vonné. Květy jsou trvanlivé a hodí se třeba do kytic. V pavilonu D nyní můžete obdivovat hned pět kvetoucích druhů těchto rostlin. V botanické zahradě je momentálně v plném květu také skalka a vzácnější druhy vykvetlých rostlin mohou návštěvníci obdivovat i v alpiniu. Celá skalka je po sektorech vybavena několika zvukovými informátory, tak že se i leccos dozvíte.

Komik Vlasta Burian k vidění v Géčku

Liberec - Připomenout si život a hereckou dráhu slavného libereckého rodáka, komika Vlasty Buriana, můžete ode dneška v libereckém Géčku. Společnost Vlasty Buriana zahájí výstavu v 17 hodin v kavárně La Fantasia. V expozici uvidíte řadu fotografií a dokumentů mapujících Burianův život a další zajímavosti z jeho pestrého života. Výstava potrvá do 17. května.

Vzpomenou na Josefa Mohra

Velké Hamry - I Velké Hamry mají své hrdiny. Jednomu z nich, navigátorovi, příslušníkovi 311. československé bombardovací peruti RAF nadporučíku Josefu Mohrovi, odhalí ve středu 6. května o půl desáté pamětní desku sokolovně ve Velkých Hamrech. Součástí doprovodného programu bude výstava prací žáků ZŠ Velké Hamry a průlet čestné letky gripenů. Josef Mohr byl rodákem z Velkých Hamrů. Do RAF vstoupil v roce 1940. Zúčastnil se 35 bojových akcí. Zemřel 2. ledna 1942 po nouzovém přistání a pěti dnech strádání v záchranném člunu na hladině Severního moře. Více o životě Josefa Mohra v sobotním vydání Jabloneckého deníku.

Soutěž o lístky na fotbal

Deník ve spolupráci se Slovanem přináší soutěž o vstupenky na utkání FC Slovan Liberec vs. Bohemians Praha 1905, které se odehraje v sobotu 2. května od 15 hodin. Pokud chcete jít fandit, napište nám do dnešních 12 hodin, jaké zvíře mají ve znaku pražští Bohemians, na e-mail: veronika.ticha@denik.cz

Nezapomeňte uvést své jméno a telefonní číslo.

Klíšťatům se letos daří, už se objevil i případ encefalitidy

Liberecko - Vlhko a teplo, takové počasí nahrává výskytu klíšťat. A ta se skutečně na Liberecku i v okolním regionu mají čile k světu. Hygienici dokonce již v této sezoně zaznamenali případ onemocnění klíšťovou encefalitidou.

„Jednoho pacienta nakaženého klíšťovou encefalitidou již registrujeme na Českolipsku. Jaký je aktuální výskyt klíšťat teprve ale budeme zjišťovat," uvedla krajská epidemioložka Jana Prattingerová.

Lidé si už z výletů i z cest po lesích a loukách klíšťata domů přinesli, a tak je nejvhodnější zvolit jako ochranu před případným onemocněním například očkování.

Vakcinaci proti klíšťové encefalitidě lze provádět celoročně. Očkování odborníci doporučují zejména lidem z rizikových skupin, např. těm, kteří jsou v pravidelném kontaktu s přírodou, jako jsou pejskaři, myslivci či sportovci, ale vhodné je i pro chataře a chalupáře, turisty nebo cyklisty, zahrádkáře či sběrače lesních plodů. Dalším vhodným opatřením proti klíšťatům je používání repelentů či nošení světlých oděvů.

Statistika dopravní nehodovosti na území severních Čech

Severní Čechy - V počtu dopravních nehod, které se odehrály v pondělí, dopadl lépe Liberecký kraj. Policisté jich v tento den vyšetřovali pouhých čtrnáct. To v kraji Ústeckém měla dopravní policie mnohem více práce. Celkem tu vyšetřovala čtyřicet dva dopravních nehod.

Jediným pozitivem z celé pondělní statistiky je fakt, že při nehodách nikdo nezemřel. Zatímco v Libereckém kraji se zranili čtyři lidé lehce, tak v Ústeckém kraji se zranili tři lidé těžce a čtyři lehce.

Hmotná škoda vzniklá při pondělních haváriích se v Ústeckém kraji vyšplhala na více jak dva miliony sto tisíc korun. To v Libereckém kraji dosáhla téměř dvou set čtyřiceti tisíc.

Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy. V Ústeckém kraji hned v devatenácti případech a v Libereckém ve třinácti.

Pod vlivem alkoholu byl z celého území severních Čech pouze jeden účastník dopravní nehody. A to na Ústecku.

Nejvíce nehod se odehrálo v Ústí nad Labem (10x) a v Liberci (8x).

Kam za fotbalem?

Liberec - Dnes jsou na programu dohrávky odložených utkání. I. A třída: Bílý Kostel VTJ Rapid Liberec, Hejnice Frýdlant, oba od 17.30. I. B třída: Bílá Stráž n. N., Osečná Hodkovice, oba od 17.30. Okresní přebor: Pěnčín Chrastava B, Nové Město Višňová B, oba od 17. III. třída: Stráž B Hlavice (17.30).

Ve čtvrtek 30. dubna se od 14.15 hodin hraje na městském stadionu liga dorostu U19: Slovan Liberec Karviná.

Nábor malých tenistů do Slovanu Liberec

Liberec Máte doma ratolest, která by chtěla sportovat? Tenisový klub Slovan Liberec pořádá v těchto dnech nábory pro děti už od tří let. Přivést můžete pochopitelně i děti starší, horní hranice není stanovena. Krásný tenisový areál, který nechal mezi světovými válkami vybudovat Theodor von Liebieg, najdete přímo v centru Liberce pět minut chůze od terminálu MHD, v ulici Skřivánčí kámen na Perštýně. Nábory probíhají do čtvrtka od 14 do 19 hodin. Oblečte dítě do sportovního oblečení a o vše ostatní se na místě postarají lidé z Tenisového klubu Slovan Liberec. Další informace na webu www.tenis-slovan.com.

Lokomotiva měla Liberecký fleret

Liberec - Druhým turnajem ze tří, které každé jaro pořádá oddíl šermu TJ Lokomotiva Liberec byl Liberecký fleret pro kadety a juniory, chlapce a děvčata. V soutěži kadetů, kterou obohatili svojí účastí šermíři ze třech oddílů z Polska, si domácí moc radosti neudělali, když se na přední místa nikdo z libereckých neprobojoval. Nejlepším byl 15. Jiří Syřiště, dále 17. Matěj Chaloupka, 18. Pavel Šimon, 24. František Šilhán, 25. Tomáš Chramosta a 26. Tomáš Vele.

V následujícím turnaji juniorů byli domácí úspěšnější, když se Romuald Klemm probojoval do semifinále, kde se o finále utkal s opavským Zwingrem. Toho si bohužel nechal v dramatickém zápase o několik bodů utéct, což pak velkým náporem v závěru dotáhl na 14:14. Poslední zásah se ale povedl soupeři, a tak Klemmovi postup do finále o jeden zásah unikl a umístil se třetí. Z domácích se ještě umístili 12. Šimon, 14. Syřiště a 18. Chaloupka.

V soutěži děvčat byla úspěšná liberecká Štěpánka Němcová, která vybojovala v kadetkách 2. místo a mezi juniorkami byla třetí. Dále byla v kadetkách Anna Havlíčková pátá a v juniorkách osmá. Z domácích se pak ještě umístila Lucie Ježková na místě 9. a 12. „Děkujeme sponzorům, kterými byli Agentura regionálního rozvoje Nisa, ELRA servis, Preciosa a.s. a LIBEOS s.r.o.," podotkl trenér Reiner Niesig.

Dalším turnajem byl SC CUP v Praze Letňanech, kde šermovalo sedmdesát žáků kordem, mezi nimiž byli z Lokomotivy Liberec Ondřej Melichar a Lukáš Pur. Oba se probojovali ze skupinové části do eliminace, kde svoji účast porážkami ukončili, a tak byl 43. Pur a 45. Melichar.

Fotbal na Jablonecku

Liberec - Zástupce Liberecka v OP Jablonec Hodkovice B podlehl doma Maršovicím 1:3 (1:1). Ve vyrovnaném utkání měli nakonec větší štěstí hosté, kteří ve druhém poločase rozhodli o výsledku. Domácí měli smůlu, protože neproměnili několik vyložených šancí. Branky: 36. Bolard 36. Serbus, 68. Plný, 87. Lupa. Rozhodčí: Lejsek, ŽK: 1:0, 80 diváků.