Dobrá zpráva pro cyklisty

Dnes v 16.45 hodin můžete vyjet na Velkou jarní cyklojízdu. Cyklisté Liberecka připravili nenáročnou trasu, kterou zvládnou i méně zkušení jezdci i děti. Sraz všech účastníků je před libereckou radnicí, kde je zároveň začátek trasy. Cyklisté projedou městem a vyrazí směrem do Vratislavic nad Nisou, kde je cíl na koupališti Sluníčko. Tam čeká na účastníky společné posezení i občerstvení a otužilci se mohou i svlažit ve vodě. Zároveň se tady jezdci setkají s cyklisty, kteří pojedou z Jablonce.

Číslo dne 21. 4.

Před sedmdesáti lety, v roce 1945, právě na den přesně, vstoupila americká vojska na československé území a osvobodila město Aš. Ještě více než dva týdny od tohoto dne trvalo, než došlo také k osvobození Liberce z rukou německé okupační moci. Město však neosvobodili Američané, ale Rudá armáda.

Historické střílení u knihovny

Liberec - Přesně před 258 lety se v okolí Liberce odehrála bitva, která byla součástí takzvané Sedmileté války. Už půl roku předtím se v Liberci začaly opevňovat na pravém břehu Nisy rakouské síly. Za pomoci místních obyvatel tu pak zbudovaly řadu opevnění. Nejsilnějším z nich byla pozice artilérie na Keilově vrchu. V dubnu 1757 tu pak proti sobě stála pruská a rakouská vojska. Prusové jdoucí od Žitavy postupně zabrali Hrádek, Chrastavu a Grabštejn. Před rozbřeskem tak proti sobě stálo asi 16 000 pruských a přibližně 10 000 rakouských vojáků levého křídla podporovaných dalšími 7000 vojáky křídla pravého pod velením hraběte Lascyho. Bitvu Rakušané prohráli. Pruská vojska se po svém vítězství přesunula k Praze, kterou oblehla a z Čech byla přinucena se stáhnout až po bitvě u Kolína (18. června). Prostor bitvy v Liberci je dnes zastavěn, střet připomíná název ulice Na Bojišti. Někdejší pomník u kostela v Janově Dole se do dnešních dní nezachoval.

Proč vlastně vypukla Sedmiletá válka? Kdo proti sobě stál a jaký dopad měla na české země? To vše se dozvíte dnes od 18 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Kromě přednášejících se přednášky budou účastnit vojska z obou stran konfliktu v dobových kostýmech. Součástí bude i vědomostní soutěž, při které bude možné vyhrát střelbu z historické muškety a to přímo před budovou knihovny.

V Radčicích sebrali nadšenci skoro tunu odpadu

Liberecký kraj - Během víkendu se sešla celá řada dobrovolníků v rámci celorepublikové akce „Ukliďme Česko". Mezi obcemi, které se do této akce zapojily, nechyběly ani Radčice. Tři skupinky dobrovolníků vyrazily do různých směrů za jediným cílem. Uklidit přírodu i obec. Neuvěřitelné se nakonec stalo skutečností a veškeré úsilí dětí i dospělých znamenalo nasbírání téměř jedné tuny odpadu. „Výborná práce a obrovský dík všem, kdo přidali ruku k dílu. Věřím, že všechny bude těšit dobrý pocit z dobře odvedené práce, která vedla ke zvelebení okolí naší malé obce. I když počasí nebylo ideální a foukal mrazivý vítr, bylo jen něco kolem 2 stupňů a odpoledne dokonce malinko poletovaly sněžné vločky, akce se podařila a byla zakončena horkým čajem a dobře upečenou uzenkou na ohýnku, který nám připravili členové SDH Radčice. Všem ještě jednou obrovský dík," řekla spokojená místostarostka Radčic Dagmar Havlová.

Oddíly, představte se na Sport live

Liberec - Sportovní oddíly a sportovní centra mají jedinečnou příležitost představit se zdarma na připravovaném veletrh Sport live 2015. Své umění tam mohou prezentovat i nadějní sportovci z libereckých oddílů.

Veletrh pořadatelé chystají na 5. září do liberecké Home Credit Areny. Na největším sportovním veletrhu v severních Čechách se tradičně představuje přes 50 oddílů a navštíví jej až 6 tisíc lidí. Mezi vystavovateli nechybí ani zástupci výrobců sportovních potřeb a pomůcek či dalšího vybavení. Připraven je i doprovodný program věnovaný zdraví a životnímu stylu.

Zájemci, kteří se chtějí na veletrhu prezentovat, najdou přihlášku ke stažení na www.sportparkliberec.cz

Dobrovolníci se chystají na každoroční úklid rezervace

Jizerské hory - Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku, v blízkosti obce Višňová, budou o víkendu 25.-26. dubna uklízet členové bude Jizersko-ještědského horského spolek (JJHS). Vysbírat odpady do chráněného území vyrazí letos už podesáté.

„Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci," popsal Pavel Schneider, předseda JJHS.

Rezervace Meandry Smědé je jedinečná svým přírodním rázem údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů.

Jizersko-ještědský horský spolek poprvé uklízel v rezervaci v roce 2005, od té doby se tam vrací jeho členové pravidelně.

„Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější. Vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit," vysvětluje Schneider.

Do úklidu rezervace se každoročně zapojí několik desítek dobrovolníků. Sbírají odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav.

Sezóna krádeží jízdních kol již začala

Jablonec nad Nisou - O krádežích jízdních kol jsme psali na této stránce ve včerejším vydání novin. A policisté informují o dalším případu, který se stal v podvečerních hodinách ve středu. Dosud neznámý zloděj vnikl do kolárny jednoho z domů na Paseckém náměstí v Jablonci nad Nisou.

„Středem jeho pozornosti se stalo horské kolo značky PELLS RAZER COMP 2010 červenočerné barvy s připevněnou dětskou sedačkou RÖMMER," uvedl mluvčí policie Petr Kmínek s tím, že jízdní kolo bylo připevněné ke stojanu zámkem. To ale zloděje nezastavilo, úspěšně jej překonal a kola se zmocnil.

Jenže to nebylo vše, jak se totiž nakonec ukázalo, z uvedené kolárny zmizela ještě dvě kola.

„Jedno bylo krosové značky LEADER FOX AWAY GENT 2013 šedé barvy a druhé bylo horské kolo značky VERTEC MT 550 černé barvy," dodal. Hmotná škoda na odcizených kolech se vyšplhala na částku osmnáct tisíc korun.

Po zloději policisté pátrají. V případě dopadení a odsouzení mu za trestný čin krádeže hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi věznice.

Podobný případ se přitom odehrál o dva dny dříve v Lesní ulici. Z kolárny paneláku, do které neznámý zloděj vnikl, odcizil horské kolo GIANT za dvacet tisíc korun.

Žena na sebe svrhla ledničku, pomohli jí přivolaní strážníci

Liberec - Devětaosmdesátiletá žena se počátkem měsíce dubna obrátila na tísňovou linku liberecké městské policie. A to krátce před půlnocí.

„Svěřila se, že se jí při otevírání lednice zamotala hlava a na základě toho upadla na zem," informovala mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková.

Přitom na sebe důchodkyně ledničku svrhla. Naštěstí se jí ale podařilo odplazit pro telefon a přivolat si pomoc.

Hlídka strážníků na místo neprodleně vyrazila. Klíče od bytu získala díky pečovatelské službě. Aby se dovnitř ale vůbec městští policisté dostali, museli převrácenou ledničku odtáhnout.

„Seniorka nebyla zraněná. Hlídka ji proto předala do péče pečovatelské služby," dodala.

Do prodejny se pachatel dostal přes výlohu, rozbil ji kamenem

Jablonec nad Nisou - Policie šetří vloupání, které se odehrálo ve čtvrtek před půl čtvrtou hodinou ranní v Rýnovické ulici. Mužům zákona dosud neznámý zloděj tu kamenem rozbil skleněnou výplň dveří prodejny potravin. „Jakmile vnikl dovnitř, odcizil dvě dvoulitrové plastové láhve piva Braník a Zlatopramen a navíc 0,7 litrovou láhev vína Chardonnay," uvedl mluvčí policie Petr Kmínek. Škoda je přes dva tisíce korun. Zloději hrozí dvouleté vězení.

Ruprechtice pořádají tradiční cyklozávod

Liberec - Ruprechtice již pošesté přivítají souboj na horských kolech O pirátovo voko. V sobotu 2. května bude v Ruprechticích pořádně živo. Přesně ve 14:00 tam odstartuje otevřený závod na horských kolech. Muži pojedou 35 km, ženy čeká 25 km.