Dobrovolníci uklidí přehradu

Liberec - Regionální fórum z Liberce pořádá dnes úklid okolí harcovské přehrady. Sraz všech dobrovolníků, kteří chtějí vyčistit po zimě okolní cesty, je v 10 hodin u hráze. Úklidová akce bude trvat asi dvě hodiny, čím více lidí, tím rychleji bude hotovo. Pytle a rukavice zajistí organizátoři.

Liberecký Think tank (anglicky doslova myšlenková nádrž, myslivna, mozkovna) Regionální fórum se snaží přispívat k ochraně životního prostředí a aktivně podporuje účast veřejnosti při rozhodování o věcech týkajících se změny životního prostředí a prostoru.

Řidička automobilu vjela pod autobus

Liberec - Zraněním cestujícího autobusu MHD skončila nehoda v ulici Dr. Milady Horákové ve středu odpoledne. „Řidička Fordu jela ve směru k Fügnerově ulici v pravém jízdním pruhu. V jeden okamžik se plně nevěnovala řízení a vlivem roztržitosti strhla řízení do pruhu levého, ve kterém projížděl autobus, se kterým se srazila," řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Pod vlivem alkoholu nikdo nebyl.

Cirkus Prince opět přijel s lachtanem

Liberec - Jediný český cirkus, který má ve svém programu cvičení s lachtanem, dorazil do Liberce, ke Globusu. Produkce potrvá až do neděle 22. března. Dnes a zítra se představení koná od 14.00 do 17.00 hodin, ve všední dny jen v 17.00. Uvidíte také prasátka, zebry, velbloudy i výkony akrobatů z Argentiny.

Hrubý Rohozec otevírá brány

Liberec - Zima je nekompromisně pryč. To si myslí kastelán zámku Hrubý Rohozec Jiří Holub, který se rozhodl zahájit zámeckou sezónu již tento víkend.

„Už mi chybí návštěvníci, a jelikož jsou klimatické podmínky dobré a zámek je připravený, rozhodl jsem se přivítat turisty již od půlky března," sdělil Holub.

Zatím bude zámek otevřen jen o víkendech v čase od 10 do 15 hodin. Zpřístupněny budou dva ze tří prohlídkových okruhů (I. a II. patro zámku). Celotýdenní provoz kromě pondělků začne na Hrubém Rohozci od 1. dubna.

Výluky zkomplikují dopravu

Liberecko - Hned několik železničních výluk v následujících dnech zkomplikuje dopravu cestujícím v okolí Liberce.

První z výluk se týká trati v úseku Turnov Rychnov u Jablonce nad Nisou, která bude probíhat ve dnech 23. až 25. března vždy od 7.30 do 17.15 hodin. Následně se výluka přesune na trať z Rychnova do Liberce, kde bude ve dnech od 26. do 27. března.

Osobní vlaky i rychlíky budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Umístění zastávek lez nalézt na webových stránkách Českých drah.

Další výluka se bude týkat trati Mníšek u Liberce Raspenava, kde vlaky nepojedou ve dnech od 16. do 20. března vždy od 9.10 do 12.25 hodin.

Cestující se tak musí připravit na komplikace spojené s dopravou a možná zpoždění. „Zhoršená bude hlavně přeprava vozíčkářů a cestujících s velkými spoluzavazadly. Přeprava kočárků bude možná pouze do vyčerpání kapacity autobusu," informoval systémový specialista z Českých drah Jiří Holub.

Důvodem obou výluk jsou kácení stromů, výřez porostu a svoz dřeva.

Gratulujeme výherci soutěže

Čtenáři Libereckého deníku měli možnost až do včerejška soutěžit o vstupenky na Labutí jezero v podání Petrohradského baletu. Představení se koná v úterý 17. března v libereckém Domě kultury. Vylosovány byly: paní Iva Leiblová z Frýdlantu a paní Jana Fryčová z Liberce.

Pohřešovaná patnáctiletá dívka se vrátila ve čtvrtek večer domů

Liberec - Několik dní strachu zažili rodiče teprve patnáctileté školačky Anety A. z Liberce. Ta se v pondělí vydala vyvenčit psa. Jenže domů se nevrátila. Zoufalí rodiče proto neváhali a vydali se na Obvodní oddělení policie Liberec Centrum, kde sloužícím policistům oznámili pohřešování své dcery. Do pátrání po ní se následně zapojili i kriminalisté. Psa, se kterým školačka v pondělí odešla, přivedl domů druhý den dívčin kamarád.

Policisté se ve čtvrtek s žádostí o pomoc při pátrání po pohřešované holce obrátili i na širokou veřejnost. A to prostřednictvím médií.

Fotbalové oddíly obdrží peníze

Liberec - Vítaná finanční pomoc směřuje v těchto dnech na fotbalové oddíly v celé republice. Na základě rozhodnutí výkonného výboru FAČR bude z bankovního účtu FAČR zaslána na kluby dotace z vlastních zdrojů FAČR, jejíž výše odpovídá podílu z 80% členských příspěvků vybraných na rok 2015. Oddíly, které splnily podmínku vybrat a zaplatit členské příspěvky do 28. února, se tak mohou těšit na finanční podporu. Na 48 oddílů v libereckém okrese přijde dohromady částka ve výši 437 670 korun. Příjemná finanční vzpruha přijde například do Hrádku (28 tisíc), naopak FK Mníšek měl zaplaceno jediného člena, a tak obdrží 135 Kč. V Jindřichovicích nezaplatili členové nic, takže také proto nedostanou ani korunu.

Volejbalistky mají dnes SF Praha

Liberec - Ve druhé volejbalové lize si ženy Lokomotivy Liberec vedou zdatně a v tabulce jsou druhé za vedoucími Chabařovicemi. Naposledy bodovaly v Mělníku: Mělník Liberec 3:1(-14, 10, 18, 16) a 0:3 (-27, -18, -12).

Dnes je čekají volejbalistky Stavební fakulty Praha, které jsou v soutěži na čtvrtém místě.

Hraje se tradiční dvojzápas od 9 a 13 hodin v sokolovně na Jablonecké.

Slovan hraje v pauze proti Drážďanům

Liberec - Reprezentační pauzu vyplní fotbalový Slovan Liberec přípravným zápasem s Dynamem Drážďany, jež vede nově Peter Németh, který hrával za Baník Ostrava. Zajímavá konfrontace s třetiligovým týmem z Německa se uskuteční na stadionu Heinz Bahner v Grossschweidnitz (u Löbau 55 km) v pátek 27. března, s výkopem od 18 hodin.

Od Drážďan by si měl Slovan i celý český fotbal vzít příklad, že začátky ligových utkání má stejné se sobotním výkopem ve 14 hodin, maximálně v pátek od 19. Stálé časy jistě mají vliv na návštěvnost, která je v průměru 25 tisíc na zápas.

Stolní tenis

Liberec - V krajském přeboru I. třídy míří za titulem béčko Depa Liberec, i když naposledy těsně prohrálo s druhým Novým Borem B 8:10.

Výsledky: SKST Cvikov Košťálov 5:10, SKST Liberec H Sokol Turnov 8:10, Cvikováček Cvikov Košťálov 2:10, Raspenava B Sokol Turnov 1:10, Cvikov SKST Liberec I 5:10, N. Bor B Depo Liberec B 10:8, Raspenava B Ž. Brod 10:6, SKST Cvikov SKST Liberec I 10:1, Loko Č. Lípa B Depo Liberec B 5:10, N. Bor B Jablonec n. N. C 10:1, SKST Liberec H Ž. Brod 10:4. Předehrávka.: Loko Č. Lípa B Jablonec n. N. C 10:0.

Fotbalové jaro odstartuje krajským pohárem

Liberec - Ještě bez výraznějších nervů mohou nastoupit do víkendového zápasu fotbalové týmy, které se přihlásily do oblastního fotbalového poháru. Krajské mistrovské soutěže na Liberecku odstartují v příštím týdnu, nyní je tak možnost naposledy prověřit si nacvičené herní kombinace, signály a provětrat fyzickou připravenost. Z Liberecka se do poháru přihlásilo osm mužstev. A všechna vyběhnou na trávníky dnes. Jisté je, že postoupí čtyři, protože dojde ke čtyřem derby, kdy Liberečtí nastoupí proti sobě: Doubí Višňová, VTJ Rapid Liberec Pěnčín-Turnov B, Hrádek Osečná, Frýdlant Chrastava. Většina mužstev hlásí řadu zraněných a nemocných, ale věří se v postup favorizovaných Višňové, Pěnčína-Turnova B, Hrádku a Chrastavy.

Sobota 14. března (12 hodin): Bozkov - Horní Branná
Sobota 14. března (14.30 hodin)Mšeno - Jilemnice; Železný Brod - Mírová; VTJ Rapid Liberec - Turnov B; Rovensko - Sedmihorky; Košťálov - Semily; Hrádek - Osečná; Mimoň - Doksy; Cvikov - Skalice; Česká Lípa - Bukovany; Frýdlant - Chrastava; Desná - Velké Hamry; Doubí - Višňová

Dukla začne play off s Odolena Vodou

Liberec - Vítěz základní části volejbalové extraligy mužů Liberec se ve čtvrtfinále utká s Odolena Vodou, která mu uštědřila dosud jedinou porážku v sezoně. Další dvojice v úvodním kole play off vytvoří českobudějovičtí obhájci titulu s Příbramí, karlovarský nováček s ČZU Praha a Zlín s Benátkami nad Jizerou.

Liberec v posledním kole zvítězil 3:0 ve Zlíně. Základní část vyhrál s náskokem devíti bodů před Jihostrojem, který v dramatu v Odolena Vodě uspěl až 15:5 v pátém setu.

Play off se hraje na čtyři vítězné zápasy. Dukla začne doma ve středu od 18:00. Druhý zápas se hraje na stejném místě o den později.

Koudelka skončil v Trondheimu sedmý

Trondheim - Český skokan na lyžích Roman Koudelka z LSK Lomnice nad Popelkou obsadil sedmé místo v závodě Světového poháru v Trondheimu. Skoky dlouhými 126,5 a 128 metrů si tak vylepšil náladu poté, co si v tomto týdnu připsal v Lahti a Kuopiu nejhorší výsledky v sezoně. Závod jasně vyhrál Němec Severin Freund za skoky 135 a 139 metrů a dostal se do čela celkového pořadí seriálu.

„S výsledkem jsem spokojený. Byl to pro mě hodně divný závod. První skok mi nešlo zapnout vázání a na druhé kolo mi počítač zase napsal špatné body za lavičku. Takže jsem vůbec nevěděl, kolikátý jedu," uvedl Koudelka.