Liberecko

ČSSD bude vybírat do voleb

Členové ČSSD v Libereckém kraji budou korespondenčně rozhodovat o konečné podobě kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Primární volby potvrdily do čela kandidátky současnou ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou. Dalšími kandidáty jsou oba stávající poslanci za Liberecký kraj, Lukáš Pleticha a Pavel Ploc. Na čtvrté místo je navržena starostka České Lípy Romana Žatecká. Na kandidátce nechybí ani náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Chrastava

Starý vánoční strom padl

Letitý smrk ztepilý, který každoročně v Chrastavě zdobili jako vánoční strom, už je minulostí. Strom totiž rostl značně nakřivo a hrozilo, že se vyvrátí. Radnice ho proto nechala pokácet. Štafetu přírodních vánočních stromů tak převezme nejvyšší z dalších tří smrků, které na náměstí jsou. Ke své premiéře dostane nový přírodní vánoční smrk zbrusu novou výzdobu a osvětlení. Na místo po pokáceném smrku se vysadila mladá jedle bělokorá.

Liberec 

Za jelito hrozí zloději tři roky

Čtyřicetiletý muž z Jablonce nad Nisou se rozhodl, že si opatří něco „na zub". Protože byl bez peněz, uchýlil se ke krádeži a pokusil se ukrást jeden kus jelítek. „Jeho neobvyklého chování si však všiml pracovník ostrahy, který jej takřka u východu z prodejny zadržel a vyrozuměl policii," vysvětlil mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský.

Policejní hlídka při kontrole muže zjistila, že se jedná o nenapravitelného recidivistu z Jablonce nad Nisou, který se již v minulosti dopouštěl majetkové trestné činnosti a evidentně v ní nehodlal přestat.

Vakuově balená jelítka v hodnotě 45 korun se díky bystrému oku ostrahy vrátila zpět na prodejní pult a muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců až na tři léta.