Hudba severu bude tématem přednášky v krajské knihovně

První ze setkání v rámci cyklu Hudební večery si pro vás na dnešek připravila Krajská vědecká knihovna v Liberci ve svém hudebním oddělení. Tématem je Hudba severu. Tradiční průvodce, hudební publicista Vladimír Hrdina, představí nejen lidové nástroje, ale i tance typické pro Norsko, Finsko a Švédsko. Začátek je v 18.00 hodin. Ve čtvrtek 23. února vás pak doprovodný program knihovny zavede do Jablonného v Podještědí.

Policie s Hankou Kynychovou chce upozornit na násilí na ženách

Policie chce upozornit na domácí násilí páchané na ženách, zve proto na akci Tour Hanky Kynychové Pohyb pomáhá. Ta se uskuteční už tuto sobotu v prostorách Krajského úřadu Libereckého kraje. „Zájemci si mohou přijít zdarma zacvičit do prostor multimediálního sálu. Tour je součástí preventivního projektu Zkus to říct, který má za cíl informovat veřejnost o domácím násilí a násilí uplatňovaném na ženách," pozvala krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Na místě budou přítomni odborníci z řad policie i pomáhajících organizací. Nebudou chybět psychologové z anonymní linky pomoci v krizi Policejního prezidia ČR, zástupci organizace Bílý kruh bezpečí a zástupci centra pro týrané ženy ROSA.

Okradl seniorku ve výtahu

Kuriózní krádež řeší v těchto dnech policie ve Frýdlantě. Mladý muž nejprve okradl 88letou seniorku ve výtahu. Drze jí z kapsy vytáhl peněženku a přišel si tak na 600 korun. Podle popisu se podařilo policii záhy zjistit, o jakého výtečníka se jedná. Třicetiletý muž z Frýdlantska totiž pro ně nebyl nikým neznámým. Než jej však stihli zatknout, sám se přihlásil na policejní služebně. „Než aby se ale přiznal, napovídal policistům historku o tom, jak své oblečení půjčil známému a on sám nemá s okradením seniorky nic společného. Policisté však na základě svého šetření dobře věděli, jaká je pravda, a muži nakonec nezbývalo nic jiného než se přiznat," vysvětlila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Za krádež si muž může podle mluvčí posedět ve vězení až tři roky.

Balet zatančí na živou hudbu

Spící krasavice bude v Liberci po sedmi letech tančit na živou hudbu. Klasický balet Petra Iljiče Čajkovského nastudovali v divadle F.X.Šaldy s živým orchestrem. Divadlo tak vyslyšelo prosby diváků. Náročného hudebního partu se ujme orchestr divadla pod taktovkou Václava Zahradníka, který má bohaté zkušenosti z baletu Národního divadla v Praze. Premiéra se uskuteční v pátek 24. února. Režie, úpravy libreta a choreografie baletu se ujal Daniel Záboj.