Půl roku stop pro auta

Ulice Šamánkova a Oblačná se na půl roku rozkopou. Liberec Až do konce listopadu neprojedou auta frekventovanými ulicemi Šamánkova a Oblačná v centru města. „Důvodem je rekonstrukce vodovodu, kanalizace, plynovodu a výměna povrchu silnice," uvedla tisková mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Uzavírka Šamánkovy vypukne 15. května, Oblačná až k sídlišti ve Hvězdné ulici už je pro dopravu uzavřena.

Hlavně v případě Šamánkovy, která je velmi frekventovanou spojnicí na Masarykovu třídu, musí řidiči počítat s objízdnými trasami kolem bazénu. Opravu Šamánkovy ulice provede firma Eurovia, a to za tři miliony korun bez DPH, což byla podle radnice nejnižší ze šesti posuzovaných nabídek. Rekonstrukci ulice Oblačná pak dostala na starost společnost Strabag, rovněž s nejnižší cenou 4,7 milionů bez DPH. V červnu pak začne rekonstrukce třídy Dr. Milady Horákové, kde kromě výměny sítí budou nově udělány i dvě křižovatky. Uzavírka v úseku u teplárny potrvá rovněž do 30. listopadu. Kromě toho město zadalo opravu výtluků po zimě, kterou provedou Technické služby. Nejvíc se zima podepsala na ulicích Broumovská, Plátenická, Hrubínova a Ostašovská.

Uzávěrka Zaostřeno na Jizerky

Liberec Necelý měsíc zbývá všem, kteří rádi fotí Jizerské hory, na to, aby se přihlásili do fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky, jejímž mediálním partnerem je Liberecký deník. Uzávěrka je v pátek 3. června 2016 a každý může poslat až čtyři snímky s tematikou Jizerských hor. Následně zasedne odborná porota, která vybere 40 snímků, které se objeví na putovní výstavě. A 13 nejlepších fotografií pak bude mít své místo ve stále oblíbenějším nástěnném kalendáři Zaostřeno na Jizerky. Výtěžek z jeho prodeje jde pak tradičně na výsadbu nových stromů a opravu cest v Jizerských horách.

Den podstávkových domů se blíží

Liberec Už po dvanácté se v neděli 29. května uskuteční Den podstávkových domů, tedy staveb typických pro příhraniční oblast Čech, Německa a Polska. Akce nabízí jedinečnou příležitost prohlédnout si stavby, které jsou po zbytek roku nepřístupné anebo dosud nebyly nikdy veřejnosti představeny. Liberecký kraj pořádá komentovanou exkurzi po vybraných objektech v celé oblasti Euroregionu Nisa, tedy i na německé a polské straně. Zájemci o exkurzi se musí přihlásit do 13. května na webových stránkách kraje: www.kraj-lbc.cz.

23

Tolik lidí zahynulo v uplynulém roce na silnicích Libereckého kraje. Nejčastější příčinou úmrtí byla v deseti případech nepřiměřená rychlost. Svou daň si vybral i alkohol v krvi viníka dva lidské životy, 14 těžce a 103 lehce zraněných. Varovat před dalšími zbytečnými úmrtími by měla putovní výstava STOP smrtelným nehodám. Prvním místem v libereckém okrese, kde se zastaví, bude Frýdlant.