Ambulance ošetřily v pondělí o dvacet procent úrazů víc

Nebezpečně namrzlé a kluzké chodníky, po kterých v pondělí klouzali obyvatelé Liberce, si vyžádaly svou daň. Podle mluvčí Krajské nemocnice Liberec, Barbory Silné, zamířilo na ambulanci o dvacet procent více pacientů než je tomu obvykle v zimních dnech. „Jedná se především o podvrtnuté kotníky a pohmožděniny," upřesnila s tím, že nešlo jen o starší lidi. Na ledovatých chodnících padali lidé všech věkových kategorií.

Dopravní hřiště už prokouklo

Liberec Dětské dopravní hřiště v Liberci Pavlovicích se naposledy výrazněji upravovalo v 80. letech minulého století. V dobrém stavu není zejména budova, která slouží jako zázemí. Potřebuje zateplení, nevyhovující jsou toalety a zcela chybí sociální zařízení pro lidi se sníženou pohyblivostí. To vše je teď minulostí. Dopravní hřiště konečně prokouklo. Opravy tam přitom probíhaly od konce roku 2014, kdy město hřiště dostalo od kraje po řadě dohadů do svého majetku. Rekonstrukce se tak dočkala střecha nad hlavní třípodlažní budovou i nad její přístavbou. „Vloni na podzim jsme pak zrekonstruovali stávající sociální zařízení a zároveň zhotovili nové sociální zařízení pro imobilní," uvedl primátor Tibor Batthyány. Celkem stály tyto opravy přes dva a půl milionu korun. Pro veřejnost se hřiště otevře v dubnu a to každý čtvrtek od 14 do 17 hodin. Jinak slouží pro výuku dopravní výchovy a praktické jízdy pro žáky 4. ročníku základní školy. Možnost tréninku zde mají i školní družiny nebo žáci ostatních tříd. O chod areálu se stará Městská policie.

V knihovně si můžete knížky i poslechnout

Liberec Krajská vědecká knihovna v Liberci se zítra zapojí do kampaně Den s audioknihou, který pořádá firma Audiotéka.cz. Spolu s dalšími knihovnami a dalšími institucemi po celé České republice chce liberecká knihovna představit zvukové knihy, jako zajímavou alternativu klasické četby. „V průběhu Dne s audioknihou jsme pro své příznivce připravili besedu u kávy nad novými tituly zvukových knih, která proběhne od 18 hodin v Hudební knihovně. Zároveň budou v prostorách celé knihovny představeny a nabídnuty k vypůjčení různé žánry a tituly zvukových knih," řekla vedoucí Odboru služeb knihovny Dana Petrýdesová. Liberecká knihovna nabízí v současné době více než 2000 titulů audioknih. Jejich obliba je velká, je nejpůjčovanější skupinou zvukových dokumentů, a podle pracovníků knihovny stále roste. Důvody této popularity se samy nabízejí. Do příběhu se lze totiž zaposlouchat téměř kdekoliv.

V Hejnicích se nesmí bruslit na rybníku

Hejnice Rybník v areálu lesnické školy v Hejnicích je od teď pro bruslaře tabu. Vedení školy to totiž zakázalo. „Důvodem je chov ryb pro vyžití žáků v rybářském kroužku, který jsme upřednostnili před bruslením i našich žáků i vzhledem k průběhu posledních zim a z toho i vyplývající nebezpečnosti. Abychom zamezili rušení zimního klidu ryb, které může způsobit i úhyn obsádky v tomto období, a zajistili jim i přísun kyslíku, neumožňujeme na rybníku bruslení a v ledu vysekáváme otvory," stojí v oznámení školy. Řada místních lidí ale zákazu lituje, podle nich to bylo jediné místo, kde se v Hejnicích dalo bruslit. „Za nás se bruslilo všude, kde bylo zamrzlo a rybám to určitě nevadilo," uvedl na facebooku jeden z občanů. Podle starosty Jaroslava Demčáka se dá bruslit na rybnících v Libverdě, Pekle nebo U Huberta.