ČÍSLO DNE 28

Na tolik korun přijde zhruba jeden oběd ve školní jídelně. Za stejnou cenu si můžete pořídit kabelku a podpořit tak děti, které na tak běžnou věc, jako je oběd ve školní jídelně, nemají. Kabelkový trh má totiž své pokračování ve středu 26. listopadu od 10.00 do 13.00 hodin na vánočních trzích na krajském úřadu.

Knírkatí se sejdou v obchoďáku

Liberec - V pondělí 24. listopadu a v úterý 25. listopadu se v Liberci koná akce v rámci Movember (OC Nisa). Zúčastní se jí odborníci z Krajské nemocnice Liberec. V pondělí primář urologie KNL MUDr. Jan Mečl, v úterý MUDr. Vladimír Šámal. Odborné konzultace budou široké veřejnosti poskytovat vždy od 17 do 19 hodin. Celosvětová akce má upozornit na problém takzvané mužské rakoviny, rakoviny prostaty a rakoviny varlat. Je to onemocnění, se kterým jsou stále větší potíže, pacientů přibývá. Muži si teď v rámci upozornění na akci nechávají růst knírek.

Opravená fontána

Liberec - Donedávna chátrající fontána u Domu kultury se znovu leskne novotou. Umělecké dílo architekta Patrika Kotase, z něhož se za poslední roky stalo jen smutné torzo někdejšího moderního okrasného prvku, se letos dočkalo kompletní obnovy.

Kovová fontána s mramorovou vanou se tak po 16 letech vrátila ke své původní reprezentativní podobě.

„Na neutěšeném stavu fontány, který tkvěl především v zohýbaných, proděravělých a narezlých kovových dílcích, se podepsal nejen zub času, ale i počasí, přetěžování ze strany občanů a v neposlední řadě vandalové. Ti umělecké dílo počmárali a některé z kovových částí dokonce utrhli a odnesli," řekl Jan Vrabec z tiskového oddělení magistrátu.

Oprava fontány přišla město na necelých 160 tisíc korun.

Zloděj řádil v horské chalupě, ukradl tři horská kola a pilu

Semilsko - Dvouleté vězení hrozí neznámému zloději. Ten během minulého týdne kradl v horské chalupě v obci Jestřabí v Krkonoších Roudnice. „Když v pátek 14. listopadu v podvečer přijel její majitel a chtěl odemknout vchodové dveře v suterénu, zjistil, že na nich chybí visací zámek. Dveře přitom předchozí neděli, než odjel, řádně uzamkl," sdělil mluvčí semilské policie Petr Kmínek. Obrátil se proto na policisty. Vyšetřováním tak vyšlo najevo, že zloděj připravil majitele hned o tři krosová kola. „Jednalo se o značku Author černé barvy, CROSS CANTRY A CRONE v černobílém provedení," upřesnil. Kromě toho si ale pachatel přivlastnil i motorovou pilu Husquarna. Škoda, kterou způsobil, překročila sedmnáct tisíc korun.