Kraj ušetřil přes 58 milionů

Liberecký kraj – Na celkem pětačtyřiceti veřejných zakázkách, které byly za první tři měsíce letošního roku vyhodnoceny, ušetřil Liberecký kraj 58,6 milionu korun. Jde o úsporu ve výši 17 procent z původně stanovené částky, která činila 341.443.390 korun. „Smlouvy s dodavateli kraj následně uzavřel na částku 282.753.522 korun,“ potvrdila mluvčí úřadu Markéta Žitná. Největších úspor dosáhl Liberecký kraj v oblasti veřejných zakázek na služby. 

Zápisy prvňáků usnadní portál

Liberec – Město Liberec letos poprvé spustilo elektronický portál k zápisu dětí do prvních tříd. Měl by usnadnit administrativu ředitelům škol a zároveň by měl zajistit transparentnost při přijímání. Rodiče zde také najdou veškeré informace související se zápisem, například si zde mohou zkontrolovat, do které spádové školy jejich dítě patří. Portál nenahrazuje zápisy prvňáků, ty musí děti stále absolvovat v jednotlivých školách. Rodiče si ale mohou rezervovat čas zápisu.

Autobusové nádraží v Liberci.
Rozhodnutí padlo. Město Liberec koupí buňky na autobusáku

Občerstvení ve Vesci zajistí Tulipan

Liberec – Bufet ve sportovním a rekreačním areálu ve Vesci už má konečně svého provozovatele. Od 1. dubna se o návštěvníky areálu bude starat sdružení Tulipan, které provozuje chráněnou dílnu. „Jsem rád, že ve veseckém areálu bude pro návštěvníky možnost občerstvení a půjčovny, a jsem rád, že provozovatelem je právě Tulipan. Chceme, aby byl vesecký areál plně využíván, a tato služba je dalším standardem, který k tomu přispěje,“ komentuje primátor města Tibor Batthyány. Sdružení bude zajišťovat nejen plnohodnotný servis areálu v podobě občerstvení, ale starat se bude také třeba o provoz toalet a půjčovny sportovních potřeb.

Liberec bude sčítat Romy. Po svém

Liberec – Nový způsob monitoringu stavu a potřeb romské menšiny na svém území připravil Liberec, a to jako otevřenou výzvu pro Úřad vlády ČR. Statutární město Liberec se totiž i v letošním roce odmítlo podílet na státem řízeném sčítání romské menšiny, jak je úřad požaduje, zmocnilo ale Asociaci romských představitelů Libereckého kraje (ARPLK), aby připravila vlastní verzi podkladů. Vznikl tak dokument na bázi nezkreslených dat, získaných přijatelně etickým způsobem a bez jakéhokoli zásahu majority.

Kardiolog Jan Horák. Kromě IKEMu působil 14 let ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a také v Kataru, kde vedl katetrizační laboratoř v Hamad Medical Corporation.
Kvůli všem operacím srdce se už nebude muset do Prahy

Žitava chystá nebeský festival. Svátek historie i divadla

Žitava – Pouliční umění, historické kostýmy i hudba, lidová řemesla a vůně německého bratwurstu ovládnou i v letošním roce sousední Žitavu. Již 20. ročník pouličního festivalu s názvem „Spectaculum Citaviae“ zaplní centrum města i přilehlé uličky ve středu 9. května. „Pro děti bude připraveno divadlo, klauni i akrobaté, mnoho zajímavých workshopů a v neposlední řadě ohňostroj, který všem rozzáří nebe nad hlavou. Bude to nebeská Žitava,“ slibují organizátoři. Vstup na akci je zdarma. Začátek je v 19 hodin.

Horská služba varuje turisty

Krkonoše – Horská služba Krkonoše vydala výstrahu pro turisty, která se týká nebezpečných a zledovatělých lokalit. Lidem tam hrozí vážné zranění, navíc se k nim kvůli obtíženému terénu nedostane rychle ani horská služba. Už o Velikonocích museli její členové zachraňovat dvě turistky, které se zřítily po zledovatělém povrchu, a zachraňovat je museli s pomocí horolezeckého vybavení. 

Oprava silnice. Ilustrační foto.
Frýdlantsko čekají uzavírky. Kraj investuje letos do oprav silnic miliardu korun