Doladit se ještě musí dodatek k nájemní smlouvě. Frýdlantu totiž patří nemocniční areál, předmětem transakce je „jen“ samotná společnost, která v něm péči zajišťuje. Dodatek by měl být uzavřen do konce roku 2030 s následnou opcí do roku 2036. Současnému vlastníkovi EUC pak do roku 2030 zůstane nemocniční lékárna.

Nemocnice by podle dodatku měla Frýdlantu ročně za nájem platit 3,6 milionu korun, což kritizují někteří krajští opoziční zastupitelé. Podle starosty Dana Ramzera (ODS) ale Frýdlant získané peníze investuje do rozvoje areálu. „Nechceme nikoho okrádat, musíme ale postupovat s péčí řádného hospodáře. Nemůžeme dát Krajské nemocnici jiné podmínky, než měly předcházející společnosti,“ uvedl Ramzer.

Na podporu koupě frýdlantské nemocnice tou libereckou proběhla v úterý 23. dubna před areálem nemocnice podpisová akce, kdy obyvatelé a starostové okolních obcí podepisovali výzvu adresovanou krajským zastupitelům.
Kraj vyčlenil 8,6 milionů na nákup Nemocnice Frýdlant, lékárnu si nechá EUC

Město celkově počítá s investicemi ve výši 25 milionů korun, plánuje si kvůli tomu vzít i patnáctimilionový úvěr. „Půjde o investice do operačních sálů, do lůžkových oddělení následné péče, do ambulancí a do lékařské služby první pomoci,“ vyjmenoval Ramzer.

Dluh visí ve vzduchu

Otazníky mezi některými politiky vzbuzuje také částka bezmála 20 milionů korun, kterou Frýdlant požadoval po společnosti EUC jako úhradu za dlužné nájemné. EUC dluh neuznalo, Krajská nemocnice ho převzít nechce a město je připraveno ho po ní nevymáhat, pokud zde zajistí slíbený rozsah péče. „Jednoduše řečeno, kdyby Krajská nemocnice nesplnila nějakou z podmínek, tak by měla platit dluh, který zbyl po EUC,“ vadí opoziční krajské zastupitelce Zuzaně Kocumové (Změna).

Minimálně ze začátku přitom nebude slíbený rozsah zajištěn zcela určitě. Ředitel Krajské nemocnice Richard Lukáš už v úterý uvedl, že bude po převzetí ve Frýdlantě zachován stávající rozsah péče, rychlost jejího rozšíření bude záležet především na personálním stavu.

Představení nového rehabilitačního zařízení na spinální jednotce Krajské nemocnice Liberec.
FOTO: Pacienti po úrazu míchy mají v liberecké nemocnici trenažér

Cílovým stavem, ke kterému se nemocnice zavázala v memorandu, je provoz oddělení následné péče, zajištění specializované ambulantní péče či jednodenní operativa v oborech chirurgie, gynekologie a ortopedie. „Jisté je, že nebude možné požadovat péči, kterou nemocnice poskytovala před pěti deseti lety. Už nikdy tu nebudeme mít porodnici, akutní chirurgii, akutní internu. Z mnoha objektivních důvodů už to prostě není možné,“ připomněl Ramzer.

Krajské zastupitelstvo už na chystaný nákup vyčlenilo částku 8,6 milionu korun. Kupní smlouvu teď musí podepsat Krajská nemocnice a společnost EUC. Ke změně vlastníka by mělo dojít na začátku července. „Důvěra v nemocnici dostala v poslední době pořádnou nálož, je potřeba společně pracovat, aby opět získala dobré jméno,“ uzavřel Ramzer.