„Dodavatelem stavebních prací se má stát společnost CL-EVANS za nabídkovou cenu 221,9 milionu korun bez DPH,“ informoval mluvčí hejtmanství Filip Trdla. Kraj na projekt získal také více než padesátimilionovou dotaci.

Zakázka se stala předmětem kritiky ze strany opoziční Změny pro Liberecký kraj. Její zástupci ji označují za podezřelou, tvrdí, že byla vítězné firmě ušitá na míru. „Společnost CL-EVANS měla z pekla štěstí, když splnila poměrně přísné podmínky vždy jen o fous,“ uvedl zastupitel Josef Šedlbauer.

Liberecký krajský úřad. Ilustrační foto.
Podpoří vývoj „internetu věcí“. Podnikatelský inkubátor bude

Třeba referenci na stavbu v minimální hodnotě 100 milionů dokázala stavbou za 103 milionů a podobné to bylo i u dalších tří referencí. „Nelze se ubránit dojmu, že podmínky výběrového řízení byly dopředu domluvené tak, aby vyloučily maximální počet uchazečů a zároveň zachovaly společnost CL-EVANS ve hře,“ uvedl Šedlbauer.

Hejtman Martin Půta označuje kritiku jako součást předvolebního boje. „Stojíme si za tím, že výše referencí je zcela adekvátní předmětu a složitosti této konkrétní veřejné zakázky,“ uvedl. Do soutěže se přihlásily celkem tři firmy, nabídka zbylých dvou byla ve výši 232,8 milionu, respektive 252,4 milionu korun. Účast tří uchazečů hejtman vzhledem k situaci na trhu považuje za úspěch.

Pacientům po úrazu páteře a poškození míchy bude pomáhat handbike trenažér. Spinální jednotka krajské nemocnice získala tuto rehabilitační pomůcku jako první z pěti v republice.
Pacientům po úrazu míchy pomůže nový trenažér

„Zástupci liberecké Strany zelených a Změny za čtyři roky nic nepostavili, proto zjevně vůbec nechápou, že zatímco v roce 2014 se hlásilo až 10 uchazečů i na malé stavební projekty, dnes stěží dostaneme nabídku jednu,“ řekl Půta. Rekonstrukce budovy D navazuje na nedávnou rekonstrukci sousední budovy, ze které se stal Evropský dům. Hotová by měla být v půlce roku 2020.

V budově D nebude fungovat pouze podnikatelský inkubátor. „Přesune se do ní krajská jídelna, část bude sloužit pro archivaci dokumentů, v jednom patře dále zůstane firma, která tam nyní působí,“ doplnil Půta.

Seriál Génius se z velké části natáčel i na liberecké radnici, na náměstí Edvarda Beneše nebo před Severočeským muzeum.
Do Liberce míří velká filmová produkce. Natáčení omezí průchod městem

Podnikatelský inkubátor Lipo.ink sice formálně funguje od loňského listopadu, chybí mu ovšem potřebné zázemí. Pomáhá lidem s podnikatelským záměrem nastartovat firmu, jež existující start-upy pomáhá rozvíjet. Poskytuje také konzultační služby ve formě „podnikatelské ambulance“.

Libereckým krajem zřízený inkubátor představil svou první akvizici loni v prosinci. Do svého portfolia získal liberecký start-up Hardwario. Tato mladá firma vyvíjí elektronickou stavebnici pro tzv. internet věcí a chce svůj nápad rozšířit z Liberce do celého světa.

Ski areál Ještěd. Ilustrační foto
Lyžovat celou zimu za tisícovku? Areál slibuje novinky i návrat skoků