Liberecký kraj nepočítá ve svém rozpočtovém výhledu do roku 2018 s přijetím dalších úvěrů. Zadlužení by se mělo za pět let snížit zhruba o 47 procent na 605 milionů korun.

Klesat budou i výdaje na splácení dluhů a úroky, řekl na úterním jednání zastupitelstva hejtmanův náměstek pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Na začátku letošního roku dlužil kraj 1,152 miliardy korun, což je v přepočtu 2619 Kč na obyvatele.

Největší zátěží jsou silnice

Největší část zadlužení Libereckého kraje tvoří úvěr 750 milionů korun z roku 2006, který kraj použil na revitalizaci silnic druhých a třetích tříd.

Letos kraj zaplatil také první splátku půlmiliardové půjčky na revitalizaci mostů. Dalším krajským dluhem je 194 milionů korun, které si půjčila v roce 2005 Krajská nemocnice Liberec ještě jako příspěvková organizace na modernizaci stravovacího traktu. Letos zaplatí kraj posledních 20 milionů korun.

„V letošním roce kraj na splátkách úvěrů a úrocích zaplatí z rozpočtu 140,87 milionu korun, v příštím roce už se zátěž sníží na 118,875 milionu a dál bude klesat," řekl Pieter. I díky tomu by měl mít kraj v příštích letech víc peněz na investice a spolufinancování projektů dotovaných z evropských fondů. Kraj navíc počítá s vyššími daňovými příjmy. „Už letos získal na daních o 59 milionů korun víc než loni," dodal.

Liberecký kraj letos po úpravách hospodaří s rozpočtem přes sedm miliard korun. Více než 3,4 miliardy z toho ale představují dotace pro školství. Na investice je v rozpočtu bezmála 615 milionů korun a dalších 832 milionů je na projekty spolufinancované z EU. Vedle oprav komunikací jsou peníze určeny například i na zateplování školních budov. Přes 70 milionů korun je v dotačním fondu na podporu sportu, školství, kultury a podobně. Rozpočtový výhled na další roky počítá s podobným objemem dotací.