Od nákupu na burze si kraj slibuje výrazné úspory nákladů, třeba Česká Lípa při nedávném nákupu elektřiny na komoditní burze snížila náklady na příští rok ve srovnání s tím letošním zhruba o čtvrtinu.

Liberecký kraj uzavřel předloni smlouvu na dodávky elektřiny a plynu pro kraj a většinu příspěvkových organizací se společností United Energy Trading za zhruba 140 milionů korun ročně. „Smlouva je do 31. října, proto teď řešíme způsob nákupu na další období," poznamenal Pieter. Z pohledu kraje je podle něj nejlepší vstoupit na komoditní burzu a najít tam dodavatele, který zajistí za co nejnižší cenu dodávky do konce roku 2013 a minimálně i na rok 2014. Ve veřejné soutěži kraj vybere prostředníka nákupu i burzu, na níž ho realizuje.

Nákup na burze je podle Pietra transparentní veřejnou soutěží, zapojit se do ní mohou jen prověřené firmy. Navíc pokud dodavatel zvítězí na burze, kraj s ním uzavře smlouvu. Není možné, aby výsledek napadl u antimonopolního úřadu neúspěšný uchazeč, jako je tomu v případě běžné veřejné soutěže. Sdružený nákup na burze zajistí všem účastníkům výhodnou cenu, ale dodavatel uzavře smlouvy o dodávkách přímo s jednotlivými odběrateli. „Pro kraj to nebude znamenat žádnou administrativní zátěž navíc," ujistil Pieter.

Přímému nákupu energií na burze dává přednost stále více měst a obcí. V Libereckém kraji mají největší zkušenosti v Semilech nebo Liberci. Krajské město v květnu nakoupilo na komoditní burze elektřinu pro sebe i své příspěvkové organizace na druhou polovinu letošního roku a rok 2013. Ušetří tak přes tři miliony korun.

K Liberci se připojila i města jako Cvikov, Rokytnice nad Jizerou, Jablonné v Podještědí a obce Janův Důl, Příšovice, Líšný a Jestřebí, jež společným nákupem ušetřily dalších 800 tisíc korun. „Bez spojení do skupiny by na takovou cenu nikdy nedosáhly," řekl již dříve primátorčin náměstek Jiří Šolc.