Kraj se tak snaží zajistit lidem z Frýdlantského výběžku základní zdravotní péči i přesto, že není provozovatelem tamní nemocnice. „Lidem je jedno, kdo zdravotní péči zajišťuje, pro ně je důležité, aby byla," řekl hejtman Martin Půta. Podle něj je ale tento krok na samé hraně toho, aby kraj suploval závazky soukromého zařízení. „Euroclinicum převzalo závazky po předchozí nemocnici.

Myslím si, že dávat peníze někomu, kdo se zavázal ve smlouvě, že bude nějakou službu zajišťovat, na to, aby tu službu zajišťoval, je na samé hraně toho, co bychom měli dělat," uvedl doslova. Kraj tím podle něj ale získá čas k vyřešení situace. Péči o interní pacienty z Frýdlantska totiž musela od října převzít Krajská nemocnice v Liberci, která je na samé hranici kapacity. Krajský rozpočet musel navíc už uvolnit 6,5 milionů na rozšíření záchranné služby z osmi na 24hodinový režim. I tak jde ale pouze o nouzové řešení. „Není šťastné, řešit situaci, kdy chybí ve Frýdlantě interna tím, že pacienty bude po skončení ambulance svážet záchranka do Liberce," řekl k situaci radní pro zdravotnictví Petr Tulpa. Podle vedení kraje by bylo řešením rozšířit působnost Krajské nemocnice Liberec do Frýdlantu a převzít provoz tamního zařízení. Společnost Euroclinicum však o prodeji neuvažuje.

„S vedením Libereckého kraje jsme v poslední době o zajištění zdravotní péče na Frýdlantsku jednali. Z naší strany na jednáních jednoznačně zazněla informace, že Nemocnice Frýdlant není na prodej, naopak máme v plánu její další rozvoj v rámci skupiny Euroclinicum," uvedla již dříve mluvčí společnosti Lucie Uhlířová.

V emailu zaslaném včera na dotaz Deníku potvrdila, že frýdlantská nemocnice bude, s jedinou výjimkou, poskytovat stejné služby, jako doposud. „Naší prioritou je nadále zajištění kvalitní lékařské péče pro obyvatele Frýdlantska a efektivní fungování frýdlantské nemocnice," uvedla. „Funguje zde například chirurgické oddělení, lůžková gynekologie, ambulance specializovaných lékařů a od října již zmiňovaná akutní interní ambulance. Nemocnice zaměstnává 230 lidí, z toho 30 je lékařů," doplnila.

Klíč k dodržení závazku drží podle radního Tulpy v rukou oba smluvní partneři. Těmi je frýdlantská radnice, která je majitelem areálu a Nemocnice Frýdlant, která poskytuje služby.

Frýdlantský výběžek ale není jediným místem, kde musí kraj tahat kaštany z ohně. Stejná situace jako ve Frýdlantě nastala nyní v městské nemocnici Semily.