Kapacita víceletých gymnázií se tím sníží zhruba o 17 procent a kraj počítá s další redukcí v příštích letech. Nebude to ale dříve než ve školním roce 2014/2015, řekl hejtmanův náměstek Radek Cikl (ČSSD).

Asociace krajů se podle Cikla dohodla, že zredukuje víceletá gymnázia tak, aby na ně odcházelo zhruba pět procent školáků, přestože ministerstvo školství bylo ochotno tolerovat až deset procent. Kraj loni navrhoval v rámci optimalizace středních škol ukončit osmileté studium na čtyřech ze svých 13 gymnázií. O osmileté gymnázium měl přijít Frýdlant, Mimoň, Jablonec a Jilemnice. Kvůli protestům veřejnosti nakonec radní plány přehodnotili a restrikce jsou mnohem menší. „V budoucnu se tomu ale nevyhneme, hlavně na Jablonecku jsou kapacity předimenzované,“ řekl Cikl.

V Libereckém kraji mířilo v minulém školním roce 8,8 procenta školáků z pátých tříd na osmiletá gymnázia a další zhruba procento ze sedmých tříd na gymnázia šestiletá. Po uzavření tří tříd se podle Cikla sníží podíl školáků odcházejících na osmiletá gymnázia zhruba na 7,5 procenta. Kapacita víceletých gymnázií se od podzimu sníží z 3480 míst na 3180. Osmileté studium nabízí navíc také soukromé Podještědské gymnázium v Liberci, které každoročně otevírá jednu třídu.

Krajští zastupitelé schválili v úterý Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje, který je dalším pokusem o reformu středního školství v kraji. Studentů každý rok ubývá. Zatímco v minulém školním roce se na středních školách v kraji učilo přes 19 tisíc dětí, letos je jich méně než 18 000. Kapacity jsou ale o více než čtvrtinu vyšší. Studenti se soustředí hlavně na gymnáziích, zatímco průmyslové školy a učební obory, o které má pracovní trh největší zájem, se vylidňují. Třeba na Jablonecku míří 38 procent mladých lidí na gymnázia.