HOSPODAŘENÍ SE ZLEPŠILO

Porady s podřízenými dělal jen občas a nedržel se investičních priorit, které kraj stanovil. Tak v kostce vypadá odůvodnění, proč Vladimír Hadač skončil ve funkci ředitele Záchranné služby Libereckého kraje. Rada kraje ho jednomyslně odvolala a to k 31. srpnu. 

„Nechali jsme si udělat audit firmou Bene Factum, která mapovala situaci v této příspěvkové organizaci. Prověřovalo se nejen hospodaření záchranky, mzdová agenda, nakládání s majetkem, ale i posouzení realizace úsporných opatření z předchozího auditu z roku 2013,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Nový ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje MUDr. Vladimír Hadač
Novým ředitelem liberecké záchranky se stal Vladimír Hadač

Zatímco hospodaření záchranky se od roku 2013 výrazně zlepšilo, podle vedení kraje je stále problém v nedostatečné komunikaci na straně ředitele vůči zaměstnancům i doktorům v nemocnici. „Nejde o žádné zásadní pochybení, to určitě ne. Nicméně právě výměna informací je jedním z nejdůležitějších prvků při řízení takto velké organizace,“ dodal Sobotka.

PRIORITY MAJÍ ZŮSTAT PRIORITAMI

Podle hejtmana Martina Půty navíc z auditu vyplývá, že je problém i v nesystémovém plánování investičních akcí. „Je připravena řada nových investic do autoparku a výjezdových základen a my potřebujeme, aby se na nich začalo konečně intenzivně pracovat. Je potřeba, aby záchranku vedl někdo, kdo se jí bude na věnovat na 100 %,“ řekl Půta. „Mezery jsou i v přípravě záložního stanoviště dispečinku záchranky. To je v takovém stavu, že se kvůli tomu sejde příští týden mimořádná bezpečnostní rada kraje,“ dodal Půta. 

Torzo slavného voříška teď bude čekat na opravu uvnitř orloje.
Vandalové zničili symbol Kryštofova Údolí. Čůrajícího voříška

„Jako zřizovatel jsme stanovili nějaké priority, na kterých jsme se shodli, ale ty se pak mění a na stůl dostáváme jiné materiály. Pro nás je třeba prioritní letecká záchranná služba a místo toho se směřovaly síly do zřízení nových výjezdových základen,“ zmínil Sobotka. 

HADAČ: JSOU TO NESMYSLY

Sám Hadač považuje důvody svého odvolání za nesmyslné. „Bohužel, závěry auditu jsme jako kontrolovaná organizace nedostali k dispozici, nemohli jsme k tomu ani napsat své připomínky, což má být standardní postup. Ani nemám v ruce mé oficiální odvolání. Důvody odvolání jsem se dočetl v médiích,je to celé nesmysl. Záchrannou službu jsme ekonomicky stabilizovali, dostali jsme ji z chvostu, na kterém mezi ostatními záchrankami byla. Z toho co vím, dopadl audit pro celou organizaci velmi dobře, ale výsledkem je mé odvolání,“ řekl Deníku Hadač. Bránit se prý nemá jak. „Tak, jak mě rada kraje jmenovala, tak mě může i odvolat,“ dodal.

Topmodelka a herečka Cara Delevingne v nahém modelu značky Versace, který vznikl v Jablonci.
Jablonecká krása. Čeští skláři vytvořili model pro Versaceho

Plán investic, který záchranka kraji jako zřizovateli předkládala, byl podle něj v pořádku. Odchodem Hadače přijde záchranná služba o dalšího lékaře. Aktuálně jí chybí 18 doktorů, s Hadačem to bude 19. Čas na hledání nového ředitele si dává kraj do 13. října, což je termín, do kdy se mohou hlásit případní uchazeči. Do té doby povede záchranku hadačův lékařský náměstek Jan Lejsek.