Kdo čekal včera na krajském zastupitelstvu ohledně volby nových radních velké emoce, ten byl asi zklamaný. V úvodu sice vyzval Jan Korytář hejtmana Martina Půtu, aby kvůli svému obvinění ze vzetí úplatku složil funkci a požádal zastupitele o novou důvěru, to ale hejtman odmítl. Volba nových radních z řad ČSSD tak proběhla relativně v klidu. Široké podpory se ale nové trojkoalici nedostalo. Tajného hlasování se odmítla zúčastnit ODS. „Osobně proti paní Kadlecové nebo panu Příkaskému nic nemáme, ale trojkoalici v tomto složení jako takovou odmítáme," řekl člen zastupitelstva za ODS Vladimír Richter. „Starostové dali před námi přednost sociální demokracii, i když proti ní dost dlouho vystupovali. Hlasovat pro ně nebudeme." Členové ODS si proto ani nevyzvedli obálky pro tajné hlasování. Stejně tak za plentu nešel ani Jan Korytář a Zuzana Kocumová. Jaromír Baxa, který s nimi tvoří menšinovou část Změny, na zastupitelstvu chyběl.

Podivná Změna

Překvapením pak byl André Jakubička, předseda většinového klubu Změny, který spojení s ČSSD rovněž nefandí. A to i přesto, že klub, kterému předsedá, je s nimi nově v trojkoalici. „My jsme dali našim členům možnost, aby hlasovali dle svého vlastního uvážení. Já sám hlasovat nebudu, protože vstup ČSSD do vedení kraje považuji za bezpáteřní svazek na bázi opoziční smlouvy," uvedl Jakubička. „Proti ČSSD jsme se jako Změna vymezovali, stejně jako Starostové. Otevřenou spolupráci beru jako zpronevěření slibu voličům," dodal.

Klub Změny, ve kterém po odchodu lidí kolem Korytáře zbylo šest členů se tak dostal do podivné, schizofrenní situace. „S ČSSD mám vnitřně problém, srdce mi velí podpořit ty takzvané rebely, ale nakonec jsem se rozhodl trojkoalici podpořit, abychom měli vůbec nějakou možnost prosazovat náš program, který je ne vždy ve shodě s tím od ČSSD. Rozdílný pohled vnímám například na obnovení těžby na Tlustci, kdy my jsme proti, ale ČSSD se chová v tomto spíš vlažně," uvedl člen Změny Miroslav Hudec.

Tajná volba nakonec pro ČSSD dopadla dobře. Lenka Kadlecová získala coby radní pro sociální oblast 25 hlasů, Vít Příkaský pak jako radní pro hospodářský rozvoj a evropské projekty o jeden méně. Kadlecová bude zároveň náměstkyní hejtmana. Kraji tak nově vládnou Starostové, ČSSD a část Změny. Radní Tulpa, který se dosud věnoval sociálnímu resortu, převzal zdravotnictví. Radní Ivana Hujerová pak z vlastního rozhodnutí odstoupila, aby uvolnila místo pro Příkaského.