Zakázku na nový odbavovací systém vypsal kraj na konci minulého týdne. Týká se až 300 strojků pro autobusy, 70 strojků pro MHD v Jablonci, Turnově a České Lípě a 30 strojků pro předprodejní místa. „Stávající zařízení jsou už zastaralá a nemohou se rozvíjet,“ upozornil hejtmanův náměstek Marek Pieter.

OpusCard
Lidé si mohli kartu Opuscard nahrát až o víkendu. Byly tu fronty

Zakázka je vypsaná prozatím na pět let a její maximální hodnota bude 45 milionů korun. Kraj si od ní slibuje například větší zabezpečení celého systému, cestující ale budou mnohem více zajímat spíše nové způsoby nákupu jízdenek.

„Lidé se budou moci rozhodnout, zda zaplatí pomocí mobilu či platební karty. Zůstane ale i současná možnost použití Opuscard nebo platby v hotovosti,“ vyjmenoval Pieter. Po spuštění e-shopu pak bude umožněn i internetový prodej.

Fügnerova. Terminál MHD Liberec. Ilustrační snímek.
Nová cena MHD: 10 Kč/den. Cestování městskou dopravou v Liberci zlevní

Výhodou má být i to, že systém bude stejný u všech dopravců. Zakázka se však prozatím netýká liberecké městské dopravy. „Ta se bude řešit zvlášť, systém je tam odlišný třeba tím, že se nastupuje všemi dveřmi,“ připomněl Pieter.

ZAŘÍZENÍ VE VLACÍCH ZŮSTANOU

Nové strojky neobsadí ani vlaky. „Tam půjdeme cestou modernizace stávajících zařízení,“ zmínil Pavel Jaško. Zařízení obou zdejších dopravců, tedy Českých drah a Die Länderbahn, totiž podle něj podobné vylepšení umožňují. Platit novými způsoby bude proto možné i na železnici. Nový odbavovací systém má fungovat od poloviny roku 2019.

Jana Rečková.
Zavzpomínají na spisovatelku Janu Rečkovou. Ta podlehla letos rakovině