Až 20 milionů korun ročně ušetří Liberecký kraj nákupem plynu a elektřiny na Českomoravské komoditní burze. Levnější energie má mít nejen krajský úřad, ale i všechny jeho příspěvkové organizace, a dokonce i města a obce, které chce do obchodu zahrnout. Ty již byly osloveny s nabídkou připojit se k nákupu.

Podobným způsobem již obchoduje řada měst a krajů. Například nedaleké Hořice ušetřily nákupem na burze 1,8 milionu korun za dva roky. Nákup na burze totiž umožňuje velmi průhledným způsobem sjednat co nejpříznivější cenu energií. 

„Zemní plyn a silovou elektřinu hodláme tímto způsobem nakupovat od 1. listopadu 2013, smlouva bude zatím na rok," oznámil Marek Pieter (SLK), náměstek hejtmana pro ekonomiku. V dubnu kraj vybere dohodce, který celý obchod zařídí a bude mít po celou dobu na starost. Přijde kraj na jeden milion korun, avšak ve výsledku mu také ušetří. „Nebudeme muset zaměstnávat rozsáhlý aparát lidí, které dnes zaměstnáváme a kteří se energetice musejí věnovat," ozřejmil hejtman Martin Půta (SLK).

Kolik kdo ušetřil

Sokolov: 1,7 milionu za rok

Zlín: 1 milion za rok

Kladno: 2,8 milionu za rok

Jičín: 614 000 (Zajímavostí je, že v Jičíně zvítězila Skupina ČEZ, která energii dodávala Jičínu doposud. Musela ale nabídnout nižší cenu.)

Karlovarský kraj: 850 000/ rok

Olomouc: 2,5 milionu za rok

Hradec Králové: 4,5 milionu/rok

Středočeský kraj: 5 milionů/rok

Semily: 450 000 (jen elektřina)

Ročně spotřebuje Liberecký kraj asi 24 000 MWh elektřiny a 75 000 MWh zemního plynu. Pokud se připojí i města a obce, celkový objem se ještě zvýší a kraj dosáhne na nižší cenu. Na komoditní burze totiž platí, že čím větší odběratel, tím lepší podmínky nákupu. „Navíc jsme se přesvědčili, že nákup na burze je bezpečnější a jistější. Všichni dodavatelé jsou registrovaní a musejí splňovat přísné požadavky. Na burze funguje státní dohled," připomněl Marek Pieter.

Největším odběratelem elektřiny a plynu je v Libereckém kraji Krajská nemocnice Liberec. Předchozí vedení kraje sem dosadilo svého ředitele Konráda, který podepsal smlouvu na odběr energií, díky které nemocnice během tří let oproti předchozí smlouvě tratila 20 milionů. I to by se podle náměstkyně pro zdravotnictví Zuzany Kocumové (ZpLK) mělo změnit.

Na Energetické burze pořídilo dodávky energií podle jimi vydaných tiskových zpráv už 10 ministerstev. Elektřinu a zemní plyn si na zde zajistilo formou centralizovaného nákupu také 9 krajů, dále více než 75 měst, řada mikroregionů, úřadů, vysokých škol, dopravních podniků či vodohospodářských společností.