O to více zarážející je místo a čas, kdy se zatím neznámý zloděj odhodlal ke krádeži. Chmaták šperky ukradl ze zaparkovaného Fordu Focus v Barvířské ulici v Liberci kolem desáté hodiny dopolední, kdy je v centru města poměrně rušno.

„Zloděje při tom viděla svědkyně, která bohužel u sebe neměla mobil. Policii volala až z domova," řekl Martin Odvárka. Ten navíc za ukradené vzorky od pojišťovny neuvidí ani korunu. Jak už to bývá, v osudný moment neměl zboží pojištěné.

„O vzorky jsem takhle mohl přijít už asi tisíckrát. Nechávám je v autě často. Že mi je ale někdo ukradne před barákem, to bych nikdy neřekl," popsal obchodník. Podle něho se dá jen těžce vyčíslit cena ukradeného zboží.

Ford Focus. Ve vozidle se nacházely šperky za desítky tisíc korun

„Pohybuje se v desítkách tisíc korun. Zloděj se ale určitě nadřel. Taška měla tak deset až patnáct kilo," doplnil Odvárka. Za své zboží teď nabízí nálezci „výkupné" deset tisíc korun.

„Pravděpodobně to byl někdo z místních, kdo si všiml, že se tady pohybuji se vzorky," poznamenal.

O podobné možnosti spekulují i místní. Podle nich je okruh podezřelých úzký. Svědkyně popsala zloděje jako snědého, asi pětadvacetiletého mladíka.

Po ukradeném zboží pátrá nejen policie, ale i majitel. Ten zatím bezúspěšně hledá po libereckých zastavárnách.