Čekání ve frontě přes noc, nadávky, facky, bitka, kterou museli řešit až přivolaní strážníci. To všechno mají za sebou žadatelé o kotlíkové dotace v Libereckém kraji v předchozích dvou kolech. Nová výzva už by měla ale projít hladce. „V této výzvě už bude možné podat si žádost elektronicky, což bude efektivnější a plynulejší než než minule. Elektronickým podáním na webových stránkách kraje si žadatel zajistí pořadí dle data a času doručení, až poté doručí vytištěnou a podepsanou žádost včetně příloh na podatelnu krajského úřadu osobně či poštou,“ uvedla krajská radní pro hospodářský rozvoj Radka Kotasová Loučková. Doručení listinné části žádosti přitom nebude mít na pořadí vliv.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Žádosti na kotlíkové dotace bude kraj vybírat jen do dubna

"Nevím, proč to nešlo udělat už před tím. Byli jsme s manželem na střídačku ve frontě od nedělního odpoledne do pondělí dopoledne. Přes noc, jak za totáče ve frontě na favorita. Bylo to ponižující," řekla Deníku Petra Černá, která už dotaci obdržela.

POZOR NA ZÁSOBNÍK

Výzva bude vyhlášena na přelomu září a října. Samotné žádosti o dotaci budou moci zájemci podávat od konce října. „Pokud na někoho ze žadatelů v předchozích výzvách nezbyly finanční prostředky, je zařazen do tzv. zásobníku projektů. Vzhledem k odlišným podmínkám nového programu se ale musí tento žadatel nechat vyřadit a teprve poté podat žádost novou,“ upozornila mluvčí kraje Markéta Žitná.

Kotlíkové dotace. Fronty na Krajském úřadě LK.
Kotlíkové dotace budou, kraj chce získat další miliony

Celkem dostane kraj na přerozdělení dalších 135 milionů Kč. „Částky se budou pohybovat od 75 000 Kč při nákupu kombinovaného kotle až po 120 000 Kč, které se vztahují na pořízení tepelného čerpadla nebo automatického kotle výhradně na biomasu,“ doplnila radní s tím, že stejně jako v předchozí výzvě budou bude brán zřetel na to, zda žadatel žije nebo nežije v obci se zhoršenou se zhoršenou kvalitou ovzduší. Ten pak obdrží k celkové výši dotace navíc ještě sedm a půl tisíce korun. Jedná se o Českou Lípu, Doksy, Mimoň, Jilemnici, Liberec, Stráž nad Nisou, Cvikov, Chotovice, Kamenický Šenov, Nový Bor, Okrouhlou, Radvanec, Skalici u České Lípy, Lomnici nad Popelkou, Lažany, Ohrazenice, Přepeře, Turnov a Železný Brod.