Minulý týden se na libereckého náměstka pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace snesla ostrá kritika. Nejprve ze strany ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, která kritizovala zpoždění příprav strategického dokumentu pro čerpání evropských dotací a poté ze strany opozice. Ta dokonce požadovala odvolání Jana Korytáře z přípravy Integrovaného plánu rozvoje území Liberec Jablonec nad Nisou (IPRÚ).

Zpoždění má i ministerstvo

Podle Korytáře ale byla kritika opozice unáhlená a bez znalosti věci. „Vyjádření paní ministryně ale neberu na lehkou váhu, minimálně je třeba zintenzivnit vzájemnou komunikaci a celému procesu věnovat ještě větší pozornost, než doposud. Připomínku, že musí jít skutečně o strategické projekty, a nejen nahodilý zásobník různě vybraných projektů, vidíme přitom oba stejně," vyjádřil se Korytář a hned dodal: „Paní ministryně hovořila o tom, že dokument Liberce je ve špatném stavu a že má velké zpoždění. Nezazněla přitom ale jedna klíčová věc Ministerstvo pro místní rozvoj dosud oficiálně výzvu na předkládání integrovaných plánů rozvoje území nevyhlásilo a nejen Liberec, ale i další města pracují s předběžnými informacemi a termíny, které se navíc v průběhu času různě mění."

Ministryně Šlechtová při své návštěvě Liberce upozorňovala právě na to, že strategické dokumenty musí být připraveny včas.

„Jestli si někdo myslí, že nám ten dokument přiveze do Prahy 28. března a bude se tvářit, že na schválení jsou ještě dva dny, tak je na omylu. To nepodepíšu," řekla doslova Šlechtová.

Jenže ani ministerstvo ještě nemá finální plán na čerpání evropských dotací finalizovaný. Problémem je podle Korytáře například to, že oproti smyslu integrovaného plánování z něj ze strany centrálních orgánů během uplynulých měsíců vypadla možnost zařadit do něj projekty týkající se životního prostředí nebo zdravotnictví.

„Přes mnohé komplikace odvedl odbor strategického rozvoje a dotací dobrou práci a evropské dotace pro Liberec, ale i další žadatele, nejsou v žádném případě ohroženy," řekl Korytář s tím, že prozatím je celkový počet přijatých projektových žádostí 80 a objem financí požadovaných ze strany Liberce je 1,562 miliardy Kč.