Bývalý primátor Liberce Jan Korytář (Změna) má městu splatit asi 100 000 korun za pokutu, kterou muselo město zaplatit za pozastavení opravy Soukenného náměstí. O tom už Deník informoval. Korytář se zprvu nechtěl k věci vyjadřovat. Nyní situaci považuje za absurditu měsíce.

„Vedení města, kvůli jehož neschopnosti přišel Liberec o desítky milionů evropských dotací, po mně chce peníze za to, že jsem v době svého primátorování prosazoval zastavení jedné pro město zcela zbytečné zakázky za 17 milionů korun, kterou připravilo předchozí vedení," řekl Korytář. On i jeho kolegové z opozičního hnutí Změna pro Liberec mají za to, že by platbu měl uhradit exprimátor Jiří Kittner (ODS).

Vyjádření Kittnera

Bývalý šéf liberecké radnice Kittner se hájí a tvrdí, že Korytář ztratil veškerou soudnost. „Město dostalo pokutu také za to, že Korytář nepostupoval podle zákona a v určených věcech a termínech nekonal, jak mu zákon ukládá. Prostě vítěze soutěže neměl rád, tak s ním nekomunikoval. A s tím já ani nikdo jiný nemáme nic společného. Spískal si to zcela sám," řekl Deníku exprimátor Jiří Kittner. Navíc prý zákon neumožňuje vypsat soutěž, kterou lze následně jen tak zrušit s odůvodněním, že město na vysoutěženou zakázku nemá peníze, čímž se nyní Změna ohání.

Ekonomický náměstek Liberce Jiří Šolc (LO) se přiklání na stranu Kittnera.

„Úřad na ochranu hospodářské soutěže udělil statutárnímu městu Liberci pokutu za neuskutečnění zakázky, za nic jiného. S tím se budeme muset smířit. Sám za sebe se domnívám, že realizace této stavby na tomto místě a v tuto dobu a za tyto peníze nebyla šťastná. Na druhé straně ÚOHS vyhodnotil pochybení bývalého primátora Korytáře tak jasně a jednoznačně, že nemělo cenu, aby se město odvolávalo," uzavřel náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc.

Baxa: Koho trestat za zrušení zakázky na Soukenné náměstí?

Liberec Liberec chce vymáhat stotisícovou pokutu od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po bývalém primátorovi Janu Korytáři za to, že neoprávněně zrušil výběrové řízení na rekonstrukci Soukenného náměstí, kterou měla realizovat, a také ji později uskutečnila, firma Syner.

Město zakázku v roce 2010 zrušilo s tím, že na realizaci nemá peníze, Úřad ale řekl, že v rozpočtu ve výši miliarda a půl se peníze najít přece mohou, argumentaci města neuznal a udělil pokutu.

Jaromír Baxa.

Byl jsem tehdy náměstkem primátora pro ekonomiku, sestavoval jsem rozpočet na rok 2011 a viděl jsem, že nám po zaplacení všech splátek dluhů nestačí peníze ani na běžný provoz a že se neobejdeme bez razantních úspor. Začaly klesat daňové příjmy a městu navíc naběhly povinnosti platit dluhy a výrazně vyšší platby ze smluv uzavřených ještě bývalým vedením města.

ÚOHS naši argumentaci postavenou na nedostatku finačních prostředků neuznal. Ve svém odůvodnění napsal, že si má město být vědomo toho, v jaké finanční situaci je a rozumně plánovat. Dobrá rada nad zlato. Jenže co má dělat vedení města, když nastoupí v situaci, kdy minulé vedení rozumně neplánovalo a předalo prázdnou kasu a hromadu nových závazků k tomu? Má se dále zadlužovat? Na to úřad ve svém rozhodnutí neodpověděl.

Nové vedení města v čele s primátorkou Rosenbergovou se proti rozhodnutí ÚOHS ani neodvolalo, pokutu zaplatilo a zakázku realizovalo na dluh. Jinak to nešlo, protože peníze opravdu nebyly, i když se na městě prokazatelně šetřilo jak nikdy před tím. Stavba se proto prodražila o dalších čtvrt milionu na úrocích a poslední splátku město uhradilo až letos. Fakt, že se staví na dluh se radnice snažila utajit a úvěr skryla za změnu platebních podmínek, aby jej nemuselo schvalovat zastupitelstvo.

Myslím, že tento vývoj celkem prokazatelně dokládá, že město na stavbu peníze skutečně nemělo a škoda by měla být vymáhána spíše po těch, kteří schválili vypsání zakázky bez možnosti jejího zrušení v případě nedostatku financí. Tedy zejména po exprimátoru Kittnerovi, který měl ekonomiku města na starosti. Ten se zachoval nezodpovědně, když zakázku takto vypsal před schválením rozpočtu na další rok. Primátor Korytář následně už jen volil mezi dvěma špatnými řešeními zrušením zakázky a nebo dalším úvěrem či omezením dalších služeb pro občany.

Jaromír Baxa, zastupitel