Konec školního roku oslaví někteří školáci alkoholem. Opilé děti a mladistvé neodváží záchranka na záchytku, ale do nemocnice na pediatrické oddělení, odkud si je druhý den vyzvednou rodiče.

Většinou jde o adolescenty okolo šestnácti let, ale vyskytly se i výjimky opilých desetiletých dětí. A není jich málo. „Opilých dětí přiváželi na oddělení poměrně dost, ročně v desítkách případů. Jejich počet vždycky kopíruje období jako jsou Silvestr, pálení čarodějnic a někdy i konec školního roku," potvrdil bývalý primář pediatrického oddělení liberecké nemocnice Martin Zítek.

Podle zkušeností bývalého primáře přichází děti na oddělení ve stavu, kdy už moc nevnímají a většinou mají do dvou promile alkoholu v krvi. V případě pokusu o sebevraždu míchají alkohol navíc s prášky. „Zaplať pánbůh to vždycky dopadlo dobře," vzpomíná Zítek. I takové děti nejsou vzácností. Za alkoholem totiž nemusí být vždycky jen euforie z úniku školní rutiny a nekonečného biflování, oslava prázdnin, ale často i strach z reakce rodičů. „To mohu potvrdit, nárůst telefonátů kolem vysvědčení skutečně je a mnohdy je tou poslední kapkou. Některé to řeší alkoholem, jiné pokusy o sebevraždu, kdy skutečně musíme volat na základě telefonátu záchranku," potvrdila vedoucí Krizové linky bezpečí pro děti Ivana Šatrová.

Naštěstí tyto případy tvoří mezi mladými opilci menšinu. Podstatnější část představují děti, které s alkoholem začínají experimentovat právě teď koncem roku či o prázdninách. A končí v nemocnici.

Reakce rodičů

Tam si mladé opilce musí rodiče vyzvednout osobně. Jak se zachovají, je už jen na nich. Pokud je dítě hospitalizované opakovaně, informují lékaři Úřad sociální péče, ačkoliv to není ze zákona povinné.

„Pamatuji případ, kdy tomu rodiče nechtěli uvěřit. Že to není možné, aby se jejich vzorné dítě opilo," popsal pediatr.

„Děti jsou v pubertě dost nevyzpytatelné. Nezapomenu, jak mi právě kolem vysvědčení volali do práce z městské policie, že moji slušnou holčičku odvezli do nemocnice, protože zapíjela s kamarády vysvědčení. Neměla do té doby s alkoholem zkušenost, ale chtěla se ukázat, že není žádný bažant… Ještě dnes mě zamrazí," prozradila svou zkušenost i naše bývalá spolupracovnice. „S takovými dětmi se sice setkáváme jen výjimečně, ale vzácnost to není. Stává se, že jim alkohol koupí starší kamarádi nebo vezmou lahev doma," potvrdila mluvčí liberecké policie Daniela Bušková.

A co radí v takové situaci psycholog Jan Lašek? Nekřičte. Vynadat svému potomku můžete až ráno. Ve stavu, v jakém vám ho policie přivezla, to beztak nemá žádný smysl. Vzpomeňte si, jak vám bylo špatně. „Ostatně, je jen málo dětí i z těch dobře vedených, které to prostě nezkusí, protože pubescent si musí osobně „sáhnout na zlo", před nímž je varován," říká.

Jitka Blehová