„Portál spustíme v testovací verzi asi koncem prázdnin nebo začátkem září. Nyní se snažíme zapnout platební bránu. Jen co se to podaří, můžeme Portál občana spustit,“ řekl Jakub Vytiska, IT specialista, který se na přípravě portálu města podílí.

Jeho spuštění přinese úlevu obyvatelům Liberce. Ti už nebudou muset chodit vyřizovat běžnou agendu pouze na magistrát, ale zařídí vše online, z pohodlí domova. Například zaplatí za opady nebo poplatky za psa, ale budou moci podávat i různé žádosti nebo vyřizovat další agendu. „Prostřednictvím portálu také uvidí veškerou historii podání, které směrem k magistrátu učinili, a to ať elektronicky, tak i osobně prostřednictvím podatelny,“ vysvětlil Vytiska. Samozřejmě si jeho prostřednictvím může zkontrolovat, i zda má vše zaplaceno.

Sloužit bude k vyřizování agendy speciální internetová adresa a nebude nutná žádná registrace. Systém bude využívat stejný způsob identifikace uživatele, jaký je používaný například tehdy, když se hlásíte kvůli platbě v bance.

Vodní elektrárna v Rudolfově je kulturní památkou, která prošla velkou obnovou. Nyní se otevře veřejnosti.
Její stavbu provázel obří skandál. Nyní se elektrárna Rudolfov otvírá veřejnosti

Spuštění Portálu občana patří k významným počinům města v tomto roce. „Významné investiční akce, které nejsou pro občany na první dojem okem viditelné, připravil odbor vnitřních věcí statutárního města Liberce. Jsou jimi Portál občana, zvyšování bezpečnosti informačního systému statutárního města a rekonstrukce sítě optických kabelů v Pražské ulici,“ potvrdila již dříve mluvčí města Jana Kodymová.

Lidé už rok mohou prostřednictvím Portálu občana, tak zvaného ePodání, žádat například o řidičský průkaz, díky projektu spuštěným ministerstvem dopravy ve spolupráci s ministerstvem vnitra.

Možnost podání žádosti o výměnu řidičského průkazu máte po přihlášení do Portálu občana v případě uplynutí platnosti nebo blížícího se konce platnosti vašeho řidičského průkazu, ne však dříve než 90 dnů před koncem platnosti. Podmínkou pro podání žádosti je ovšem v tomto případě mít přístup do Portálu občana (NIA ID, Mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identita…) a mít připojenou datovou schránku fyzické osoby. Toto by v případě Liberce povinné být nemělo.