„Je to tři měsíce, co tu vaříme makrobiotické menu,“ řekla Jana Ducháčková, kuchařka Cateringu Krajské nemocnice Liberec, který stravování v Magně zajišťuje. „Dnes je již provoz makrobiotiky zaveden, ale v prvních týdnech jsem slýchala od kolegů z jiných provozoven, že si na to lidi nezvyknou, že to bude těžké se zásobováním surovinami a podobně, zkrátka, že to nepůjde. Jak je ale vidět, jde to,“ dodala.

Podle mínění Ilony Dostálové z Makrobioklubu Liberec, který se podílel na zavedení tohoto projektu, to dokazuje, že roste počet lidí se zájmem o zdravé stravování.

Jenom nabídka většiny stravovacích zařízení tomu zatím neodpovídá, většinou právě z obav provozovatelů z nových provozních komplikací a z nízkého počtu zájemců. „Když je ale toto jídlo v každodenní nabídce, vždy se najde přibližně stejné procento lidí, kteří této možnosti využijí,“ podotkla k tomu Ilona Dostálová.

A jak komentovala přechod na nové suroviny a pracovní postupy dlouholetá zkušená kuchařka Hana Stránská, která se nyní na vaření makrobiotiky podílí? „Je to zase jenom vaření,“ řekla.