Divadlo léčí duši. O tom je přesvědčená herečka libereckého Šaldova divadla Jana Hejret Vojtková. „Já být lékař, divadlo předepisuji jako lék. Užívejte třikrát měsíčně a vaše duše vám poděkuje," tvrdí Vojtková.

Právě proto založila v Chrastavě, kam se přestěhovala z Liberce, divadelní spolek.

„Delší dobu se mi honilo hlavou, jak já jako obyčejný člověk mohu přispět k lepší společnosti. Aby lidi začali být empatičtí, citlivější, aby se jejich žití odehrávalo na vlně srdce, nikoliv rozumu. Nelíbilo se mi, jak dnešní mládež žije virtuálními vztahy. Nakonec se má troška do mlýna jmenuje Divadelní spolek Chrastava. Skládá se z náctiletých i dospělých. V létě jsme měli premiéru naší prvotiny Kytice. Výtěžek ze vstupného jsme věnovali útulku Azyl Pes Krásný Les," uvedla Vojtková.

Vznikem spolku se jí splnil sen. Stvořila divadlo, které prý zároveň léčí.

„Mladý herec po tragickém zážitku nebyl schopen říct plynule slovo, koktal, měl z toho velké mindráky, bral antidepresiva. V současné době je to hvězda divadelního spolku, odevzdal psychiatričce antidepresiva, mluví plynule a divadlo hraje tak, že už se ho pár sousedů ptalo, co to na ně zkouší s tím koktáním, a to je ta pravá odměna," zakončila herečka Vojtková.