Komunisté na úterním krajském zasedání zastupitelstva neuspěli se svým protinávrhem, kterým chtěli zamezit vyplacení odměny nedávno odvolané Zuzaně Kocumové (Změna pro LK). Ta dva roky zastávala funkci náměstkyně pro zdravotnictví.

„Podle nás si Kocumová odměnu nezaslouží. Resort zdravotnictví nezvládla, odborně několikrát pochybila," řekl už v pondělí předseda zastupitelského klubu KSČM František Pešek.

Podle KSČM si nezasloužím tříměsíční odstupné, protože všechno za mého působení na místě náměstkyně pro zdravotnictví bylo v uplynulých dvou letech špatně. Je to celkem zajímavé, když zrovna včera vyšel článek, že českolipská nemocnice očekává nejlepší hospodářský výsledek od roku 2008, Krajská nemocnice Liberec čeká zisk ve výši 50 milionů. Záchranná služba LK hospodaří o 15 až 20 milionů úsporněji. Zuzana Kocumová, bývalá náměstkyně LK

Deník o důvodech, které vedly komunisty k sepsání protinávrhu, podrobně informoval včera. Liberecký kraj vyplatí Kocumové (Změna pro Liberecký kraj) ještě tři měsíční platy. Dohromady dostane 220.950 korun a dalších 75.126 korun to bude stát krajskou kasu na odvodech na sociální a zdravotní pojištění.

Kocumovou odvolalo 25. listopadu krajské zastupitelstvo na návrh klubu Starostů. Odůvodnilo to jejím selháním v řízení resortu, rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje kraje a absencí týmové spolupráce.

Pro odvolání hlasovalo tehdy 35 z 44 přítomných zastupitelů. O náhradě za Kocumovou zatím zastupitelstvo nejednalo. Žádný návrh na úterním jednání nikdo nepředložil.

Řízením rezortu zdravotnictví je dočasně pověřen ekonomický náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Na vyplacení odměny není v případě ukončení funkce či odvolání u krajských radních ze zákona nárok.

 Zatímco zákon o obcích tuto povinnost ukládá, v zákoně o krajích je to jen možnost. Proto muselo o odměně rozhodnout zastupitelstvo. Pro hlasovalo 25 ze 42 přítomných zastupitelů, návrh nepodpořili komunisté a někteří sociální demokraté.

„Vytýkají mi nevypracování koncepce, která je ovšem hotová. Dostala podporu zdravotního výboru, ředitelů nemocnic v Libereckém kraji, zástupců pojišťoven a při připomínkovém řízení přišla celá jedna připomínka. Tak přemýšlím, na základě čeho klub KSČM hodnotí úspěšnost? Podle toho, kolik peněz se dokáže protlačit do stranických kapes? Uznávám, v téhle oblasti se počet peněz, plynoucích z resortu zdravotnictví rapidně snížil," hájí se odvolaná Kocumová.