„Účast lidi nominovaných za hnutí Změna na kandidátce Strany zelených je důkazem, že chceme na evropské úrovni prosazovat v podstatě totožný program," řekla náměstkyně libereckého hejtmana a místopředsedkyně Změny Zuzana Kocumová, která je na čtvrtém místě celostátní kandidátky.

„Je mi blízké pojetí trvale udržitelného rozvoje, jak ho prezentují Zelení, zejména na úrovni Evropského parlamentu," doplnila.

Souběhu dvou funkcí, totiž europoslankyně a náměstkyně hejtmana, kterou nyní zastává, se ale nebojí. „Podle realistických odhadů získá Strana Zelených jedno, maximálně dvě křesla. Svou kandidaturou jsem chtěla podpořit program SZ a lídra Ondřeje Lišku," potvrdila.

S Kocumovou Strana zelených nominovala na společnou kandidátku i „zimního" libereckého primátora Jana Korytáře.

„Naší silnou stránkou je to, že do politiky přivádíme kvalitní a schopné osobnosti se zkušenostmi z veřejného sektoru, které prosazují veřejné zájmy a nikoliv zájmy skupinové nebo osobní. Je dobře, že rosteme odspodu a že se snažíme rozhodovat konsensuálně," uvedl Korytář.

„Z republikové rady Strany zelených jsem získala jasný pocit, že tato strana nebere Evropský parlament jako odkladiště nepříliš schopných politiků, ale jako místo, kde je možné pro Českou republiku dojednat naprosto zásadní věci, které nás často ovlivňují více, než si připouštíme," uzavřela Kocumová.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 23. a 24. května 2014. ČR bude v EP zastupovat celkem 21 poslanců.

Za Liberecko do nich kandiduje například stávající europoslanec Edvard Kožušník za ODS, Lukáš Vorel nominovaný ČSSD či válečný veterán František Gábor, kterého na kandidátku nasadily TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí.