Za organizací „Prcka“ stojí Veronika Hanelová, Lenka Michálková a Kateřina Bednářová, tři mámy na plný úvazek, které kromě svých dětí milují i Jizerské hory a sport. „Když se nám všem třem narodily holčičky, přemýšlely jsme, jak skloubit mateřství a sportování v podobě pochodů po horách. Tak se zrodil Jizerský prcek,“ říká Veronika Hanelová.

Přípravy na technoparty Czarotech 2018.
O víkendu bude dunět techno. Koná se technoparty Czarotech 2018

Během měsíční přípravy se jim podařilo zorganizovat ojedinělou akci. I když si zapomněly „objednat“ hezké počasí, do deště za dobrodružstvím vyrazilo 30 závodníků. „Po vyhlášení výsledků jsme byly opravdu nadšené. I beze slov jsme věděly, že chceme uspořádat další ročník. Atmosféra nás naprosto uchvátila a potkaly jsme řadu dalších zajímavých lidí podobného smýšlení jako ta naše,“ popisují dámy euforii z úspěchu Jizerského prcka.

První ročník Jizerského prcka proběhl loni na podzim a i přes deštivé počasí se ho zúčastnilo 30 závodníků.Zdroj: Archiv organizátorek

Z hlediska organizace je pro ně nejtěžší najít společný čas. A pak také místo, kde by se konalo závěrečné posezení. „Letošní after-party proběhne ve Formance v Lidových sadech. Máme k dispozici zahradu, kde si mohou děti hrát, a hlavně je tam parkoviště a tramvajová zastávka, takže odpadává problém s dopravou,“ přibližuje Kateřina Bednářová.

Hlavní část cvičení „Hradba 2018“ vojáků v Aktivní záloze u Krajského vojenského velitelství Liberec začala v úterý 24. dubna.
FOTO: Přestřelka v Pastýřské. Záložáci policii ubránili

Druhý ročník Jizerského prcka, který se uskuteční 6. května, dámy v mnoha ohledech vylepšily, ale cíl zůstává stále stejný: „Užít si to! Poznat nové lidi, nasát atmosféru a kochat se okolní přírodou. To nejlepší člověk zažije za hranicí své komfortní zóny. Navíc se snažíme zapojit i tatínky, kteří mívají soutěžního ducha přece jenom většího,“ dodávají se smíchem.

Trojice maminek na mateřské dovolené uspořádaly první ročník závodu pro rodiny s dětmi Jizerský prcek.
Na mateřské tři mladé maminky nezahálejí, pořádají rodinný závod Jizerský prcek

JEN RYCHLOST NESTAČÍ

První ročník Jizerského prcka proběhl loni na podzim a i přes deštivé počasí se ho zúčastnilo 30 závodníků.Zdroj: Archiv organizátorekTentokrát si pro týmy připravily dvě trasy, jednu dlouhou 15 km a určenou pro týmy s kočárky, druhou pak o délce 7 km. Ale pozor! Sice jde o závod, ale jenom rychlost účastníkům stačit nebude. Trasa ukrývá celou řadu úkolů, při jejichž řešení musí závodníci zapojit i mozek a kreativitu. „Za splnění máte minutovou bonifikaci. Už loni se potvrdilo, že zvítězily týmy, které se úkolům věnovaly a nespoléhaly jen na rychlost,“ dává rady Lenka Michálková. „Navíc úkoly nadchly i rodiče. Původně jsme myslely, že je ocení děti, ale byly jsme překvapené, jak se u jejich plnění bavili i rodiče,“ doplňuje organizátorka.

VICTORIA KUBÁT Narodila se 25. dubna 2018 v liberecké porodnici mamince Věnceslavě Drábkové z Liberce. Vážila 4,45 kg a měřila 54 cm.
Hlasujte pro nejhezčí miminko 17. týdne roku 2018

Tak na značky, připravit a pozor… teď! Druhý ročník Jizerského prcka odstartuje 6. května v 10 hod. „Do 1. května přijímáme registrace za nižší cenu, poté bude možnost registrovat se i na místě. V ceně je startovní balíček a v cíli talíř polévky a pivko, čaj, limča nebo jiný nápoj,“ láká Veronika Hanelová.

„Už teď také víme, že chceme uspořádat i podzimní závod, ideálně v září, kdy podobným akcím přeje i počasí,“ doplňují maminky.

Vizualizace nové vratislavické knihovny.
FOTO: Ve Vratislavicích budou mít za dva roky novou knihovnu