Od minulého týdne se nad vchodem do budovy liberecké knihovny vyjímá nová barevná velkoplošná informační tabule. Nahradila starší typ, který návštěvníky o akcích v kulturním stánku informoval předtím. Nová tabule je ale jen jednou z novinek, které letos hlavní budovu Krajské vědecké knihovny promění.

Největší změny se v ní odehrají během letních měsíců, kdy ale bude muset být pro čtenáře zavřená. Práce měly knihovnu uzavřít už vloni, nepodařilo se ale vybrat dodavatele prací. „Letos se už firma vybrala, knihovna bude uzavřená od 1. června do 30. srpna,“ popsala vedoucí ekonomického odboru knihovny Hana Kuřová.

Knihovna teď čtenáře vyzývá, aby se na léto knihami předzásobili. Od května proto navýší množství děl, které si mohou najednou vypůjčit. Místo třiceti knih si dospělí čtenáři mohou domů odnést knih padesát, dětští čtenáři pak místo deseti knih až třicet. Navýšení se týká i časopisů, cédéček, map a dalších produktů, které bibliotéka nabízí.

Soutěž Kniha roku Libereckého kraje zná své vítěze.
FOTO: Soutěž Kniha roku Libereckého kraje zná své vítěze

Kdo by si přeci jen potřeboval půjčit knížku i během léta, může využít služeb knihovních poboček v libereckých čtvrtích, především těch v Ruprechticích, ve Vesci a na Králově Háji. „Jde o stěžejní pobočky, kam chodí nejvíce čtenářů, během uzavření hlavní budovy budou zásobovány větším množstvím žádaných knih a dalších dokumentů,“ popsala Kuřová.

Zmíněné pobočky budou mít navíc rozšířenou provozní dobu. Všechny půjčené tituly bude možné vrátit až v září, knihovna taky automaticky prodlouží klientům o tři měsíce platnost průkazky.

Projekt na modernizaci knihovny za celkem 37 milionů korun se rozeběhl v roce 2017. „Letošní výdaje jsou ve výši 26,7 milionu korun. 85 procent pokrývá evropská dotace, pět procent dává stát a deset procent z částky hradí kraj,“ informoval mluvčí hejtmanství Filip Trdla.

Projekt zahrnuje celou řadu dílčích úprav, jako je například vytvoření tiché studijní zóny, výměna nábytku, koberců a dalšího vybavení, renovace toalet a osvětlení nebo oprava střechy. Zaměřuje se ale i na samotný knižní fond.

Spisovatel, hudebník a cestovatel Josef Pepson Snětivý míří přibližně po roce opět do Frýdlantu.
Albrechta z Valdštejna česká veřejnost často přehlíží

V plánu je například digitalizace některých dosud nezdigitalizovaných dokumentů nebo zrestaurování cenných knižních svazků. „Jedná se například o kodex z 15. století 'liber comitatus zaczensis', pergamenový zlomek antifonáře z druhé poloviny třináctého století Zpěvy ke svátkům sv. Vavřince a sv. Petra a Pavla a další,“ popsala už před časem krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová.

Celkem jde o sedmnáct starých tisků, dva rukopisy a dva rukopisné zlomky psané na pergamenu. Kvůli archivaci vzácných tisků pak bude také zrekonstruována klimatizace v knihovním trezoru.

KDE SI PŘES LÉTO VYPŮJČÍTE KNIHU?

Pobočka Ruprechtice
areál Centra aktivního času Konopná
literatura pro děti i dospělé

Pobočka Vesec
budova bývalých kolejí
literatura pro děti i dospělé

Pobočka Králův Háj
v budově Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
literatura především pro dospělé