Krajská vědecká knihovna v Liberci dostane v letošním roce zase 
o něco méně peněz než vloni. Rozhodla se proto, že částečně omezí provozní dobu o sobotách a navýší cenu za roční čtenářský průkaz pro všechny uživatele.

Změny pocítí čtenáři již tento víkend. Dnes například zůstane knihovna otevřena pouze do 13 hodin místo do 15 hodin, jak bylo zvykem doposud. Noví uživatelé, kteří si přijdou pro průkaz čtenáře, budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Děti budou nově platit 50 korun, studenti, senioři a držitelé karty ZTP zaplatí 100 korun a ostatní bude stát roční poplatek za půjčování knih a internet 200 Kč.

Do provozu knihovny se tak promítne snížení finančního příspěvku od Libereckého kraje i Statutárního města Liberec. Například město za posledních 5 let snížilo částku, kterou přispívalo na provoz městských poboček, o polovinu. Letos hodlají poslat knihovně 1 milion korun na provoz a 50 tisíc na nákup nových knih. Ještě v roce 2009 byl městský příspěvek skoro dva miliony.

„Zavedení obou kroků jsme dlouho zvažovali, ale pokud chceme udržet stávající komfort služeb, nakupovat nové publikace ve stejném množství a neomezovat některé jiné služby, považujeme tyto změny za nezbytné," řekla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková a dodala, že snaha knihovny je, aby nutnost šetřit byla pro čtenáře 
a návštěvníky knihovny, co možná nejméně viditelná.

Změny příspěvků do rozpočtu krajské knihovny ředitelku na konci roku překvapily. Stejně jako fakt, že se město a kraj nedokázaly dohodnout na jejich výši. Požadavek kraje, aby město na knihovnu přispívalo více peněz „byl odmítnut s odkazem na nutnost přijetí společného širokého memoranda kraje a města, které však rada města v prosinci odmítla," upozornila náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

Knihovna, jejíž rozpočet se pohybuje okolo 48 milionů korun, musela podle Konvalinkové už v loňském roce kvůli klesajícím dotacím mírně omezit provoz poboček, snížit počet zaměstnanců a zavést další úsporná opatření. „Mrzelo by nás, kdybychom museli městské pobočky radikálně omezit nebo dokonce zavřít," dodala.

Podobný scénář navrhoval i kraj, který se vyjádřil ve smyslu, že existuje možnost zablokování financování městských poboček z krajských peněz. Podle knihovnického zákona totiž musí na provoz krajské knihovny přispívat i obec, a to za předpokladu, že krajská knihovna plní v místě svého sídla i funkci základní městské knihovny. Ta je suplována právě šesti městskými pobočkami, které knihovna provozuje ve Vesci, Ruprechticích, Rochlicích, Machníně, Králově Háji a v Kunratické ulici.

„Dotace města nekryje ani provoz šesti poboček, které stojí ročně kolem 1,8 milionu korun," poznamenala krajská náměstkyně Maierová. Radnice se ale brání a podle vyjádření Jiřího Šolce je připravena během roku peníze knihovně přidat. „Musíme se ale s krajem domluvit na zřizovatelských kompetencích," řekl Šolc.

Liberecká knihovna zůstává pod republikovým průměrem i při pohledu na finanční částku, která je vynakládána na nákup nových knih. Standardy Ministerstva kultury ji stanovují na 35 až 40 Kč na jednoho obyvatele, pro Krajskou knihovnu v Liberci je to pouze 30 korun na obyvatele. Knihovna stejně jako divadlo a další kulturní instituce ve městě zůstává v porovnání s jinými krajskými městy podfinancovaná.