„Letošní jaro se nám sešlo poměrně hodně silných titulů, a tak výběr nebyl vůbec jednoduchý. Nakonec jsme se přiklonili k variantě nabídku rozšířit a nabídnout čtenářům patnáct nových knih," sdělil zástupce pořadatele Velkého knižního čtvrtku Ctirad Fuchs.

Knihy všech žánrů

Knihy v nabídce již sedmého Velkého knižního čtvrtku jsou různých žánrů a zaměření. Nebude chybět světová a česká beletrie, kriminální žánr ani dětské tituly, sci-fi, cestopis či historická literatura faktu. Čtenáři v nabídce naleznou díla od George R. R. Martina, Petry Soukupové, Petra Janečka či Lewise Wintera.

Do Velkého knižního čtvrtku se zapojí i několik knihkupectví v Liberci. Knihkupectví a antikvariát Fryč chystá několik doprovodných akcí. Například vystoupení pouličních umělců. Chce tak přitáhnout pozornost nejenom k literatuře, ale i oživit centrum města.

Akce typu Velký knižní čtvrtek oceňuje i knihkupkyně Markéta Ježková, která literaturou doslova žije. „Baví mě historické knihy faktu. V poslední době mě zaujal například Skleněný pokoj , který mapuje osudy lidí ve vile Tugendhat. Je to pro doslova strhující román," svěřila se Deníku .

Knihkupec Martin Fryč: v literatuře se stále něco děje

Jaký je smysl Velkého knižního čtvrtku a proč tato akce vlastně vznikla?

Tato akce vychází na březen, jelikož březen je tradičně měsícem čtenářů. Hlavním smyslem Velkého knižního čtvrtka je vyslání signálu lidem o knižním trhu a o tom, že se pořád v literatuře děje něco zajímavého. Lidé tak upozorníme na určité množství nadprůměrných knih, kterých by si třeba normálně nevšimli. Rovněž každá akce, která ukáže knihy v dobrém světle, přispívá k větší vzdělanosti obyvatel, což je další důvod, proč se do Velkého knižního čtvrtku zapojujeme.

Zvykli si lidé tuto akci navštěvovat a kupovat vybrané knihy?

Každý rok je to tak trošku napětí. Záleží totiž na knihách, které jsou do této akce zapojeny. Samozřejmě některé roky jsou úspěšné, přijde hodně lidí a některé méně úspěšné. Třeba několik let nazpátek, kdy byla fenoménem skandinávská detektivka a na knižní čtvrtek vyšla nová kniha od Jo Nesba, tak se na tuto knihu všichni těšili a byl to jeden z nejúspěšnějších ročníků. Věřím, že tento rok bude také úspěšný.

Jaké jsou knižní hity poslední doby?

Největším bestsellerem za poslední měsíce je bezkonkurenčně kniha Záhada harcovských kolejí. Jeden z novinářů tuto knihu ohodnotil slovy, že je to něco mezi Pelcovou knihou A bude hůř a Troškovým Kameňákem. Jelikož jsou to dvě knihy, které jsou naprosto od sebe odlišné, tak se sám těším, až si Záhadu harcovských kolejí přečtu. Obecně jsou také oblíbené kuchařky či učebnice.