O instalace uměleckých objektů před radnici se donedávna starala společnost Spacium, ta ale v závěru loňského roku ukončila činnost, protože město, které ji zakládalo, už nechtělo její činnost dál dotovat. Přesto ale podle radnice Liberec o střídající se instalace před historickou budovou magistrátu lidé nepřijdou.

Lampa Edison.

„Socha měla být před radnicí do konce června, ale kvůli času autorky ji budeme muset odvést už kolem 20. června. Náhradní sochu zatím nemáme. V tuto chvíli se vybírá ze čtyř až pěti návrhů, do porady vedení města to půjde koncem května. Sochy by se měly „vystřídat" plynule, nestane se tedy, aby delší dobu bylo místo po klečící soše prázdné," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Záměrem Spacia bylo také přemístění Lampy Edison z atria v Plaze na Sokolovské náměstí. „Lampa je vysoká a bytelná, ale za záda jí pověsili pomalovanou plachtu přes celou stěnu, trochu tam zaniká," uvedla už před časem Jitka Mrázková ze Spacia.

Objekt ve stylu pražské kubistické lampy měl přesídlit do Kostelní ulice k chrámu svatého Antonína už vloni. „Je to takové tajemné místo, lampa tam vynikne víc," řekla Mrázková. Zda ale po zrušení Spacia na stěhování dojde, zatím není jasné.